12 DO TUCTU

ktva

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Kristýna Coufalová tvoří pod uměleckým jménem ktva. Její doménou, mimo hraní v klubech, je hudba doprovázející módní přehlídky. Jako absolventka bakalářského oboru Design oděvu na UTB ve Zlíně přesně chápe, do jak velké míry může hudba změnit význam a symboliku celé prezentované kolekce. Není Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku bez přehlídky, ke které by hudbu nemixovala právě Kristýna. Narodila se v Novém městě na Moravě a žije v Praze. Magisterské studium absolvovala v Brně na VUT – Fakultě výtvarných umění.

Jako dítě jsem …

… byla jako dospělá – vážná, zodpovědná a zamračená.

Kdo je tvůj oblíbený český/slovenský hudebník ...

… Dné pro jeho něžnost, Katarzia pro její texty, Viah pro jejich současnost.

Vždycky jsem chtěla navštívit ...

… Rokokový zámek Hořín, který ale není přístupný veřejnosti a chátrá, takže pokud bych měla zůstat v mezích zákona, byla by to vila Tugendhat.

Kdybych znovu začínala vlastní značku/business …

… bych to udělala mnohem dříve a vymýšlení úspěšného business plánu bych možná vyměnila za studium vysokých škol.

12 do tuctu_ ktva

Je pro tebe lokální výroba produktů důležitá?

Samozřejmě, jen je to vlastně dost privilegovaná záležitost a je velmi smutný paradox, že věci vyrobené na druhém konci světa, jsou mnohem levnější.

Jaká je budoucnost umění?

Záleží na tom, jestli budoucnost vůbec bude, vzhledem ke stavu naší planety, takže by v blízká budoucnosti měla zůstávat environmentálně aktivistická, aby se nám konečně rozsvítilo, jak obrovský je to problém, haló!

Jakou historickou osobnost bych chtěla potkat?

Zdeňka Lišku, protože jeho experimentální zvukový charakter filmové hudby je naprosto nezaměnitelný.

Jaká česká/slovenská hudební událost mě oslovila a čím?

Určitě Creepy Teepee s velmi progresivním výběrem umělkyň a umělců a potom jedna ne úplně hudební událost, kterou je Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava.

Má vlast je ...

Když jdu ve všední den dopoledne běhat ve vyprázdněném městě a intuitivně objevuju krásná místa s pražskou přírodou, na kterých jsem ještě nikdy předtím nebyla.

Kdybych byla pohádková bytost, byla bych ...

Kristýnka z Pohádek z říše fialových motýlů. Moje nejoblíbenější kniha z dětství, kterou mi máma četla před spaním. Fascinovaly mě ilustrace a Kristýna je hrozně od rány, a to se mi líbilo!

Nejšťastnější vzpomínka ...

Každá, na kterou ráda opakovaně vzpomínám a během vzpomínání se samovolně uculím, což je znak toho, že mě stále dělá šťastnou.

Žiji podle pravidla ...

Být dobrým člověkem a vždy nahlížet na věci, situace, lidi různými pohledy. Nehodnotit, ale snažit se pochopit.

Instagram: kristyna_coufal
Soundcloud: djka ktva