ČLÁNKY A REPORTÁŽE

Umění online

Autor: ANETA MACOLOVÁ

Vyhlášení opětovného nouzového stavu ochromilo fungování galerií. Spousta z nich na situaci reaguje zvýšenou aktivitou v internetovém prostředí. Skrze sociální sítě a webové stránky vytvářejí digitální komunikační kanál, kterým divákům zprostředkovávají obsah s uměleckou tématikou. Komentované prohlídky, moderované diskuse nebo zahájení vernisáží. Přinášíme tipy na výstavy přesunuté do online prostoru. Zpříjemněte si chvíle omezené volnosti pohybu uměním.

Národní galerie Praha (NGP)

Národní galerie stejně jako ostatní instituce reaguje na aktuální situaci, snaží se přizpůsobit operativně a reagovat na vzniklé okolnosti. 

„Disponujeme bohatými online sbírkami, připravili jsme komplet nový digitální obsah, mimo jiné živé přenosy komentovaných prohlídek,díky kterým nahlédne návštěvník do skrytých zákoutí galerie,“ říká tisková mluvčí galerie Eva Sochorová. Podle jejích slov jsou přesvědčeni, že pozitivní obsah v médiích je dnes potřeba více než kdy jindy. 

Aktuálně je v Národní galerii rezonující výstava Rembrandt: Portrét člověka, věnovaná jednomu z nejvýznamnějších evropských umělců – Rembrandtovi Harmensz van Rijnovi.  Na podzim ji vidělo jen několik málo návštěvníků, pak se dveře galerie opět zavřely a jsou uzavřené doposud. Komentovanou prohlídku obrazů tohoto velikána si můžete prohlédnout zde. Galerie k této výstavě připravila bohatý doprovodný program. Na Facebooku Národní galerie probíhají live streamy, komentované prohlídky a diskuze, které si můžete pustit i zpětně. Například diskusi na téma Móda v době  Rembrandtově. Jak viděl Rembrandt módu a jak ji dokumentovali jeho současníci?

Foto: Katarína Hudačinová

Balet mezi obrazy 

Za zmínku stojí také spojení NGP a Baletu Národního divadla, kteří připravili speciální vizuální překvapení inspirované Rembrandtovým dílem a živorním osudem. 

dostupné z odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=EKmi5bYrcQI

NGP
NGP

 

Moje nej dílo 

Na Youtube kanále Národní galerie můžete také shlédnout sérii komentovaných videí s názvem Moje nej dílo, ve kterých zaměstnanci představují svá oblíbená díla ze sbírek Národní galerie.

Galerie xy Olomouc

Výstava entering continuities. spící kresby představuje spolupráci rakousko-české dvojice – Jasmin Schaitl a Matěje Franka. Jejich práce v různých médiích propojuje specifický rukopis každého z nich a vytváří nové autonomní signatury. Prostřednictvím velkoformátových kreseb vytvářených v procesu soužití a nevědomé spolupráce rozvíjí intimní rozměr jejich společné práce. Výstava s podnázvem spící kresby proběhla v roce 2018 v návznosti na program knižního veletrhu Litr. Vy si můžete díky videozáznamu tuto unikátní výstavu dvou umělců a vernisáž prohlédnout zde.

Centrum současného umění DOX 

Nestihli jste výstavu Petra Síse O létání a jiných snech? Výstava plná ilustrací, určena malým i velkým, se těšila mimořádné návštěvnické přízni. Vy si ji teď můžete prohlédnout zde, navíc s komentářem samotného autora.

DOX

Muzeum umění Olomouc 

Nezapomenutelný zážitek plný knih nabídne výstava Mnemocinema bez nadsázky světoznámého slovenského výtvarníka Mateje Kréna. Do Muzea umění Olomouc doputovala z Bratislavy, kde sklidila velký úspěch. Virtuální vernisáž si můžete prohlédnout zde

“Každá dostatečně pokročilá technologie je k nerozeznání od magie – tento citát sira Arthura Charlese Clarka je příznačný nejen pro výstavu Mateje Kréna Mnemocinema, ale i pro tuto dobu, která nás uvrhla do vztahu s technologií mnohem užším, než vy si mnozí z nás přáli, “ dodává kurátorka výstavy Gina Renotière. 

Široká veřejnost může znát především jeho instalaci IDIOM, kterou v roce 1998 natrvalo umístil do vestibulu Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze. Instalace, která je vytvořena z přibližně 20 000 knih, je symbolem nekonečnosti poznání a autor za ni získal i nejvíce ocenění. Na tuto instalaci navazuje i projekt Mnemocinema, který vychází z původního myšlenkového rámce. 

Pragovka online 

Společná výstava PŮL/POOL umělců Michaely Munzarové a Marcela Rozhoně je vytvořená jako site-specific instalace určena přímo do prostoru současné The White Room. První část výstavy, dostupná zde, vás přenese formou virtuální hry do galerijního prostoru.

Pragovka