Playlist 02 - Králíček

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Hudební producent THE MUSA připravil playlist číslo 2 k dalšímu pomyslnému tématu – Králíček. 

Musa použil skladby, které poslouchá denně. Nechal se inspirovat rčením “down the rabbit hole,” které je v pop-kultuře oblíbené od dob Alenky v Říši divů, a známé například i z kultovního sci-fi filmu Matrix. S referencí na “follow the white rabbit”, kdy se Neo rozhodne následovat dívku s tetováním bílého králíka a objeví novou dimenzi reality, pracoval i Musa. “Tahle hudba mě inspiruje a něco to ve mně probouzí, otevírá se mi nový svět.”

Při komponování vlastní hudby Musu inpiruje futurismus a vizuální podněty obecně. “Musím mít tapetu v FL Studio ve vibu, ve kterým chci skládat,” říká. “Nejdůležitější je momentální nálada a nastavení. Jakmile ten moment přejde, je těžký se k němu zase vracet.”

Patrik Kriššák

Musa studuje první ročník londýnského BIMM Institute (British and Irish Modern Music Institute), obor hudební produkce. “Škola je super. Není to tak, že se tam dostaneš a máš vystaráno. Když chceš, tak se dozvíš úplně všechno. Líbí se mi hodně individuální přístup, kdykoli se můžu učitele na cokoliv zeptat.” Program také nabízí i spoustu kurzů a workshopů navíc, na které se studenti mohou dobrovolně přihlásit.

Původně bylo pro Musu studium v zahraničí jenom sen. “Vůbec jsem si nevěřil. Ale díky lidem, které jsem poznal, jsem to zkusil a naštěstí to vyšlo. Jinak nevím, co bych dělal. Každopádně bych nebyl spokojený, ať už by to bylo cokoli,” říká Musa o setkání třeba s návrhářem Janem Černým nebo producentem NobodyListen. “First you have to learn the rules, then break them. Než jsem se začal hodně bavit s lidmi, kteří se věnují umění, měl jsem na hudbu úplně jiný pohled. Inspiruje mě nejen finální produkt, ale i přístup různých umělců. Čím více věcí znáš, tím lépe můžeš tvořit.”

Jak komentuje českou a slovenskou scénu hudební produkce a elektronické hudby? “Who am I to judge. Je tu určitě spoustu lidí, se kterými bych rád něco vytvořil. Když by chtěli,” dodává. A není skromnost a pokora klíčem k úspěchu?