Všechny tvary jara

Autor: Magda Žůrková

Ta magie, když větvičky ve váze vykvetou. Kytice z řezaných květin také ožívají. Pokud jsou sklizeny včas, pak můžete pozorovat, jak nakvétají a žijí.

Květinářství, jako jedna z mála obchodů a služeb, zůstala otevřena. Mohli jsme si tedy koupit kytici nebo adventní věnec bez omezení. S příchodem jara zájem o květiny zase roste, ale stačí to na udržení chodu květinových ateliérů? Bez svateb, oslav a větších zakázek od korporátů musejí hledat jiné možnosti. Jak se proměnila floristika v posledních letech i měsících nám přibližují tři pražská květinářství. 

Text provází květinový editorial Filipa Drábka.

FIlip Drábek

Markéta Keclíková – Rosmarino 

Jak moc si myslíte, že je kreativita a originalita ve vašem oboru důležitá? Přeci jen se už konečně upustilo od standardního karafiátu s kapradinou v alobalu. Samozřejmě, že pro floristiku je kreativita klíčová, originalita floristy je bonus (ne každý florista musí být nutně originální!), zároveň je to ale i řemeslo – můžete mít sebelepší nápady, ale pokud je neumíte správně vytvořit, pak jsou k ničemu. Nicméně ano, neumím si představit, že by byl ve floristice úspěšný člověk nešikovný a totálně bez nápadu:-).

S jakými rostlinami nejraději pracujete? S těmi vypěstovanými a volně rostoucími u nás v Čechách – mohu si objednat ve velkoobchodu tisíce květin z druhého konce světa, ale pro mě, floristku z centra Prahy, jsou luční a zahradní květiny tím největším luxusem, ke kterému se zas tak často bohužel nedostanu:-)

Kdo je součástí vašeho týmu? Kolegyně Dáša je se mnou už od začátku, přijala jsem jí jako prodavačku do mého nově otevřeného květinářství před 16ti lety a je se mnou dodnes:-). Nyní má na starosti hlavně vedení floristických kurzů a péči o květiny v kancelářích. Kolegyně Katka má na starosti hlavně chod ateliéru, po pár letech je také nepostradatelnou součástí týmu. Když je práce nárazově více, vypomáhá rodina nebo brigádníci.

Odkud rostliny pochází? Zjišťujete, za jakých podmínek se pěstují a převážejí? Je jednoduché dostat se ke všem rostlinám, po kterých je poptávka, nebo které byste chtěli použít? Květiny se dováží z celého světa, ale pomalu přibývá i dost tuzemských pěstitelů, což je skvělé. Osobně si jednotlivé pěstitelské farmy “nelustruji“, ale nakupuji přes dovozce květin, kteří si průběžně přehled dělají. Od nich vím, že se situace na farmách rok od roku výrazně zlepšuje a pokud to jde, podporují ty fairtrade. V posledních letech se část květinové produkce více posouvá přímo do Evropy, tzn., že odpadá letecká doprava, což je také dobře. JInak dneska se dá objednat opravdu téměř kdykoliv cokoliv.

Jak ovlivnila váš obchod pandemie? I přesto, že květinářství zůstávají otevřená, mají protipandemická opatření dopad i na vás To že květinářství zůstala otevřená je sice fajn, ale když nejsou svatby, firemní eventy, kanceláře ruší své pravidelné objednávky, lidé šetří atd., tak stejně nejsou téměř žádné prodeje, takže je i v našem oboru situace dost tragická. Ale nechci si stěžovat, jiné obory podnikání pandemie zničila bez diskuse mnohem více. My fungujeme hlavně díky velké podpoře našich stálých zákazníků a částečně také díky followerům na sociálních sítích, kam se přesunula velká část poptávek resp. objednávek.

FIlip Drábek

věnec Provoní, váza Tabule

Kristýna Kapounová – Plevel

Když byste měla charakterizovat vaši tvorbu/estetiku několika slovy, jaká by to byla? Sezónní, divoká, neuspořádaná, citlivá, obyčejná, neobyčejná, pomalá, odvážná

Jak moc si myslíte, že je kreativita a originalita ve vašem oboru důležitá? Pro nás je. Zakládáme si na tom, že chceme kytice vázat maličko jinak. Pro někoho to ale nemusí být důležité vůbec. Já vnímám stejně magicky tu nejobyčejnější kytku plnou louky z víkendové procházky. Jako důležité beru to, že je kytka fér. Že kvůli ní nikdo netrpěl a neletí sem přes půlku světa.

S jakými rostlinami nejraději pracujete? Všemožné větve, trávy, šlahouny, bobule a plody. Cokoliv divokého. 

Kdo je součástí vašeho týmu? Momentálně jsme tři. Kristýna, která se stará o chod našeho květinářství. Je tak trochu produkční, tak trochu zachraňuje moje zapomínání, odpovídá na maily a telefony a mnohem a mnohem víc. A taky ryje záhony rychlostí blesku! Valentýna. Fotografka, umělkyně. Píše krásný texty a váže kytice a potkáte ji v ateliéru. A já. Nejraději jsem v zahradě. Plevel vyrostl pod mýma rukama a já se ho snažím už pár let opečovávat s pořádnou kupou lásky.

Jak ovlivnila váš obchod pandemie? Otevřely jsme vlastně v pandemii, takže nemůžeme úplně posoudit chod obchůdku, ale na celý Plevel to asi maličko dopad má. Musíme se celkově více snažit. Přišly jsme o různé svatby a večírky. Nevozíme už čerstvé kytky do restaurací, divadel, bister apod. Ale s jarem přichází nová naděje. Tak ostatním i sobě moc držme pěsti.

Prošli jste v posledním roce nějakou zásadnější transformací? Opravdu obrovskou. Jak už jsem zmínila, otevřely jsme ateliér. Tým se rozrostl z jednoho člověka na tři. A celá zahrada se zase o kus blíž přiblížila k tomu, že ji snad jednou otevřeme lidem. Byl to pro nás hodně veliký rok plný těžkých zkoušek i velké radosti.

FIlip Drábek

Bandaska M, studio Dechem (Artiseme); kytice: Plevel, váza In August Company

Kytky od Potoka 

Kdybyste měli charakterizovat vaši tvorbu/estetiku několika slovy, jaká by to byla? Design, trend, odvaha, divokost a zároveň elegance. ​A samozřejmě udržitelnost.

​Jak moc si myslíte, že je kreativita a originalita ve vašem oboru důležitá Obojí je pro tvorbu zásadní. A vlastně nejen pro vazbu jako takovou. Kreativní musíme být v celkovém přístupu v prodeji, v komunikaci. Nás inspiruje především příroda a přirozenost. V tom to máme jednodušší.

​Kdo je součástí vašeho týmu? Srdcem, hlavou a zakladatelkou projektu je Míla Hilgertová. Míle a její rodině patří statek a pole ve Velkých Přílepech, kde hospodaříme. O naše zákazníky se stará Ajka. Má přehled, kde se co šustne. Stará se o finance i o nás. V zimě začala fušovat do práce floristkám, protože nebylo zbytí a zjistili jsme, že jí to fakt jde. O pole a květiny se spolu s Mílou stará náš zahradník Radek. Krom toho, že o květiny pečuje dokonale a s láskou, nádherně fotí. Chystáme výstavu jeho fotek. Design kytic a věnců navrhuje Jitka. Studovaná scénografka, umělkyně a bohémka. Celý provoz ateliéru má na starost Zuzka, váže květiny, řeší obchod. Podporu všem poskytuje Jana. Jejím královstvím je sušárna. Dohlíží na průběh, technologické procesy a vymýšlí nové produkty ze sušených květin – například sadu na výrobu šumivých květinových bomb do koupele s našimi květy, léčivé kombinace. Je to taková víla z pole. O marketing a obchod se stará Magda. Sociální sítě, texty, spolupráce, nabídky, to je její zodpovědnost. Pak máme Pavla – to je ten, co vám s úsměvem a s dobrou náladou rozváží naše květiny. A v neposlední řadě nám pomáhá Luboš, Míly manžel. Ten se nám stará o IT.

​Odkud rostliny pochází? ​Zjišťujete, za jakých podmínek se pěstují a převážejí? Naše rostliny pocházejí z Velkých Přílep :). Pěstujeme je zcela bez chemie a syntetických hnojiv. Všichni dostáváme za svou práci zaplaceno a nezneužíváme dětskou práci. Převáží je náš zahradník na traktoru. Cesta z pole na statek mu zabere cca 5 minut.

​Jak ovlivnila váš obchod pandemie? ​Velmi. Přišli jsme o svatby a workshopy a zjistili jsme, že dosud jsme vlastně e-shop dotovali. Vloni v březnu jsme si pořídili auto a začali rozvážet květiny lidem v karanténě. Do té doby jsme využívali pouze odběrová místa. V tom nás vlastně pandemie posunula. Museli jsme rychle reagovat. Vymyslet nové produkty, které jde rozesílat po celé ČR. Změnili jsme tvář e-shopu. Vlastně jsme vyrostli, ale zatím to pořád nestačí. Svatby a worskhopy tvořily opravdu významnou část našeho rozpočtu.

Filip Drábek

věnec: Kytky od potoka; váza: Elements, Milan Pekař (Artiseme)

Filip Drábek

váza: Jakub Berdych, Golden Touch/Smoke, Qubus

Filip Drábek

váza: Elements, Michal Pekař (Artiseme); kytice: Provoní;  Bandaska M, studio Dechem (Artiseme)

Filip Drábek

lucerna: Rosmarino

Filip Drábek

věnec: Plevel

Filip Drábek

věnec: Rosmarino, váza: Tabule