12 DO TUCTU

Alexander Bel

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Alex je součástí redakce Vogue CS. Má na starosti vizuální podobu digitální sekce časopisu. Kromě toho je fotograf a tvoří koláže pod vlastní značkou #BoyzWorkshop. Je to právě neotřelá vizualita a schopnost analyzovat detaily, které se promítají v Alexově práci a vnáší do ní originalitu a přímočarost.

Jako dítě jsem … 

vždycky byl tichý a nenápadný. Děti si se mnou nechtěly hrát a já jsem na tom ani netrval. Je vidět, že se toho od dětství moc nezměnilo (smích).


Poslední český/slovenský film, který jsem viděl …

Jan Palach na Netflixu. Moc mě to zasáhlo, i když jsem příběh znal už dřív.


Vždycky jsem chtěl navštívit … 

Archeopark Pavlov. Přitahuje mne krása geometrického rozmístění, a jak tam funguje slunce a stíny. Jen nemám auto, tak se tam nemůžu dostat sám, ale na seznamu to místo mám už několik let.

Kdybych znovu začínal s módním fotkou, tak … 

Není třeba začínat znovu, protože jsem vlastně nikdy nepřestal,  jenom jsem teď dal přednost jiným projektům. Focení pořád beru jako možnost dýchat, naplňuje mne, když můžu uskutečnit svoje představy. Doporučil bych nebát se fotit, spolupracovat s lidmi, pořád trénovat své oko, a hlavně si před focením připravovat moodboardy. Cenit si každého člena teamu, se kterým pracuješ, protože finální výsledek je spolupráce, nikoli to, že fotograf mačká spoušť foťáku. Každý, kdo se podílel na focení, je důležitý, což by měli někteří lidé na českém trhu pochopit.

Je pro tebe lokální výroba produktů, které kupuješ, důležitá? 

Přiznám se, že jsem poslední dobou moc nenakupoval, a to  z toho důvodu, že k nákupům přistupuji prakticky. Nepotřebuju víc, než mám a snažím se spíš věci obměňovat. Z lokálních výrobků jsem si naposledy pořídil hrnek a misku od Dana Machilla a prsten od Silk and Stones. Sleduju Danův rozvoj a neskutečně mi bere dech, jak pracuje s věcmi a jde si za svým. Nejlepší investice.

Podporovat lokální umělce je důležité minimálně z toho důvodu, že mají v době pandemie velké finanční problémy, a zároveň myslím, že jsou lokální móda, design, ilustrace či fotka podceňované. Lidé nechtějí kupovat méně známé věci, což je škoda, protože pak se značky a umělci nemají možnost rozvíjet dál.

Alexander Bel
Alexander Bel

Jaká je budoucnost módy?

Zajímavá otázka. Věřím, že se konečně zastaví nekonečná nutnost vydávat velké množství kolekcí několikrát do roka. Doufám, že bude víc lidí, kteří budou chtít riskovat a dávat příležitost mladým lidem pod 35 let,  aby uskutečnili své sny. Ti by mohli svým přístupem inovovat zastaralé normy a procesy, které byly brány v 80.-90. letech za samozřejmost. Chtělo by to osvěžit hodně věcí, jako to třeba udělala značka Rochas s designerem Charles de Vilmorin. Doufám, že si lidé začnou módu užívat a začnou z ní mít radost spíš, než ji brát jako status nebo něco, co je nutné vlastnit. Doufám, že lidé se naučí správně nakupovat a rozpoznávat hodnotu věcí. Less is more. Snad s tím brzo pomůžu i sám, ale o tom zatím nechci moc mluvit (smích).

Jakou historickou osobnost bys chtěl fotografovat? 

Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel … Není to přímo nikdo z ČR / SK,  ale má k tomu blízko. Rozhodně bych chtěl fotit Andy Warhola. Ze zahraničí jen Alexandera McQueen.


Co máš v plánu dál?

Po necelé tři roky práce ve Vogue Czechoslovakia jsem nikdy nemyslel na jiné plány, protože vlastně můj sen pracovat v módním časopisu se mi splnil. Ale teď už pracuju zároveň na jednom svém projektu, o kterém jsem se zmiňoval dříve. Měl by pomoci lidem, kteří chtějí nakupovat s rozumem a chtějí se zorientovat v nekonečném oceánu zboží na internetu a v obchodech. Chci se vrátit k focení pánské módy, kterou mám tak rád, a víc spolupracovat s lidmi v ČR / SK. Hlavně chci pokračovat s tvorbou koláží. Měl jsem pár nabídek na výstavy, ale bohužel kvůli dnešní situaci se nemohly uskutečnit. Doufám, že v budoucnu bude i taková možnost.

Alexander Bel
Alexander Bel
Alexander Bel

Má vlast je – 

Zvláštní, ale první sníh. Jeho vůně ve mně vyvolává pocit domova, klidu a hezkých vzpomínek.

Kdybych byl pohádková bytost, byl bych –

První, kdo mě napadl, byla Ursula z The Little Mermaid. Asi mám nějaký problém.

Nejšťastnější vzpomínka –

Když jsem se jel jednou na letišti potkat s člověkem, který mi změnil život.

Žiji podle pravidla

Neexistuje slovo nemůžu, existuje –  udělám to. A rozhodně: Less is more.

Alexander Bel
Alexander Bel