12 DO TUCTU

Anna Baum

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Lásku ke šperku a řemeslu zdědila Anna po tatínkovi, který je také zlatník. Nic nedělá polovičatě a do své tvorby dává duši. Anna od srpna loňského roku tvoří v Praze. Momentálně pracuje na nové kolekci “Korál”, která se točí okolo problematiky rybolovu, životního prostředí a změny klimatu. “Korály postupně vymírají a vědci tvrdí, že v roce 2051 budeme znát korály jen na obrázcích. Takže tohle bude taková pocta téhle nádherné přírodní kreatuře. Bez zdravého moře nemůže být zdravý život.”

Jako dítě jsem byla… 

… divoká

 

Poslední český/slovenský film, který jsem viděla …

… Božena. Doporučuju.

 

Vždycky jsem chtěla navštívit … 

… Je stále co objevovat. Občas si říkám, proč se honit do ciziny, když pořádně neznáme svou rodnou zemi. Rozhodně bych ráda zavítala k našim sousedům a čuchla si, jak voní Tatry.

 

Kdybych znovu začínala vlastní značku, tak …  

… Vlastní značku mám. Kdyby jsme se vrátili v čase, rozhodně bych se touto cestou vydala znovu.

Je pro tebe lokální výroba produktů důležitá? 

Podporování českých firmiček je rozhodně důležitá věc. Ty naše české koruny by se tu měly víc obracet a nepřekračovat hranice. Navíc mě vždy těší, že vím od koho si produkt kupuji a že mi nikdo nelže například o jeho původu. Protože velké firmy lžou, jak když tiskne.

Jaká je budoucnost umění?

Určitě slibná, pokud se nebudou podporovat lidé pouze z UMPRUM. Spousta designerů nebo umělců nemají titul a jejich práce je k nakousnutí.
Ale rozhodně si myslím, že Čr má pár super designerů/umělců. Odborníci a profesionální řemeslná práce bude brána více v potaz.

Zabýváš se šperkem, proč jsi si vybrala právě tuto oblast designu?

K této práci jsem přišla díku svému otci. Ten mě vždy kladně inspiroval. Tudíž zapadnout do světa šperku pro mě nebylo zas tak těžké. Tuto příložitost jsem chopila za pačesy a jedu si. Moje práce se stala mou vášní a hlavně mým velkým koníčkem.

Co máš v plánu dál?

V plánu mám dělat dál vše poctivě, tak jak to nejlíp umím.

Anna Baum
Anna Baum
Anna Baum

Má vlast je – 

Doma? Doma jsem určitě tam, kde jsem vyrůstala. Moje kořeny jsou tam zakořeněny hluboko. Vysočina je krásná! Přírodou voňavá. Jsem hrdá, že jsem ČECH 🙂

 

Kdybych byla pohádková bytost, byla bych – 

Zvláštní otázka. Rozhodně by pro mě bylo lákavé umět čarovat. Ale upálení se děsím haha.

 

Nejšťastnější vzpomínka –

Těch je díky bohu milión.

 

Žiji podle pravidla – 

Dělej vše nejlépe, jak jen dovedeš.

Na každou svini se voda vaří.

Anna Baum
Anna Baum