ČLÁNKY A ROZHOVORY

Vidět a porozumět

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

“Fotografie je způsob chápání a odhalování,” říká Varvara Gorbunová, ruská fotografka žijící v Česku. Fascinuje ji energie a propojení, které vzniká mezi fotografem a jeho objektem. “Vždy když někoho fotografuji, nejdřív se sama sebe zeptám: Co hledám? Koho fotím? Co jim tím dávám? Co získávám zpět?”

Podle ní krása portrétní fotografie spočívá v komplexitě lidské komunikace, verbální i neverbální, která se potom promítá i ve finálním výsledku. Fotografie hodně vypovídá nejen o modelu, ale právě i o fotografovi. “Dobrý portrétní fotograf je ten, kdo dokáže správně vidět skrz a porozumět, spíš než soudit a posuzovat. Vždy je to o spletitosti lidského kontaktu.”

Ve své práci se snaží vcítit do fotografovaného člověka. Nechce slepě následovat definici portrétní a módní fotografie, naopak hledá nové cesty a rozměry. Varvara žije v Praze čtyři roky a vystudovala zde fotografii na FAMU, ke které inklinovala už od dětství.

“Získala jsem spoustu zkušeností, ale pořád věřím, že sky is the limit. Nevím, co bude za 10 let. Určitě se budu stále mít co učit. Jak vidíte, lidé jsou pro mě obrovský zdroj inspirace. Nikdy mě nepřestanou udivovat úžasné duše těch, které mám kolem sebe a ty, které teprve potkám.”

Barbara Gorbunova

Kvůli pandemické situaci Varvara musela prodat část svého fotografického vybavení. Nyní by si ráda koupila zpět svůj skener filmů. Pomoci jí můžete tady, pokud se tak rozhodnete.