ČLÁNKY A REPORTÁŽE

Novinky z naší vlasti

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Kdo si myslí, že se v našem malém, lokálním rybníčku nic neděje, tak se mýlí. Okurková sezóna se módy a lifestylu určitě netýká. K sepsání tohoto článku mě dovedlo několik inspirativních projektů v mém okolí, které momentálně vznikají, stejně jako nové letní kolekce módních designerek.

JAZA by And

Andrea Poslužná navázala na tvorbu své babičky, která založila krejčovský ateliér JAZA v roce 1990. Brněnskou značku částečně obnovila a kromě upcyclovaných oděvů se také věnuje autorské tvorbě, ke které se dostala z vlastní iniciativy v průběhu studia na vysoké škole, kdy požádala babičku aby ji vše naučila.

Andrea měla vztah k módě už od mala. Plánovala studovat návrhářství, ale rodiče ji nasměrovali na praktičtější cestu na lékařské fakultě. Andrea věří v nadčasovost oblečení. Střihy jsou často oversized s širokými rameny, inspirující se pánským šatníkem. V budoucnu by Andrea ráda tvořila oděvy i pro muže. Jak hodnotí současný stav lokální módní scény? 

“V poslední době si všímám, že zájem o lokální tvorbu roste, ale s tím i konkurence. Podle mého názoru je na to doba ideální, ale spíš vidím problém u samotných designérů. Je těžké prosadit se a dát o sobě vědět, hodně z nich také nemá platformu, kde by svou tvorbu mohli prodávat. V ČR/SK podle mě většina lidí stále nedokáže ocenit lokální a ruční práci podle skutečné hodnoty. Cena je dle nich moc vysoká, neboť jsou zvyklí na ceny fast fashion značek.”

JAZA by And

foto: Blanka Tobolák

JAZA by And
JAZA by And

Artiffine chce tvořit produkty, které neškodí naší planetě a zároveň nás krášlí. Jejich prvním počinem je sérum Hilda. Toto pleťové sérum obsahuje duo kyseliny hyaluronové poskytuje pleti hydrataci, vyhlazuje ji a zjemňuje a zároveň také chrání před negativními vnějšími vlivy. 

Protože láska k přírodě je neodmyslitelnou součástí Artiffine, ingredience jsou 100% veganské a netestují se na zvířatech. Navíc produkty kompletně vznikají v České republice. Protože sérum není parfémované, tak se také skvěle hodí pro lidi s citlivou pokožkou a alergiky. Na webu Artiffine se budou objevovat zajímavé články o péči o pleť a holistickém přístupu ke kráse. Momentálně je možnost zakoupit tři séra za cenu dvou.

Artiffine

Givili

Petra Čuřínová se vrátila do Česka po čtyřech letech v Dánsku a kvůli absenci kvalitního a hlavně udržitelně vyrobeného ložního prádla se rozhodla tuto díru na trhu zaplnit. Po dlouhých průzkumech a zkoušení narazila na ideálního výrobce v Indii, kde se celý produkt vyrábí. Od pěstování bavlny malými farmáři, až po šití povlečení v rodinné továrně, která splňuje všechny přísné podmínky FairTrade hnutí. Stejně jako používaná bavlna. Ta má certifikaci GOTS, tedy nejvyšší standard organických textilií. Web s e-shopem bude spuštěný v průběhu tohoto měsíce a je na co se těšit. Minimalistické povlečení se shání asi tak špatně jako černé kvalitní tričko bez loga. Nadstandardní saténová vazba bavlny z níž je ložní prádlo ušito je poznat hned na první dotek.

Givili
Givili
Givili

Značka SHEIO přichází s dámským erotickým prádlem nabízeným s citlivostí a jemností, která u tohoto typu sortimentu tolik chybí.  “Crotchlessky”- kalhotky bez rozkroku? Myšlenku komentuje zakladatelka Karolína Černá. Přála si, aby vzniklo označení, které se nikdo nebude stydět vyslovit nebo zadat do internetového vyhledávače. “Někomu může připadat, že kalhotky bez rozkroku jsou vulgární. Tento přístup bych chtěla změnit. Podle mě může jít o elegantní a důstojný oděvní kousek pro každou ženu, pro kterou sexualita a intimita není tabu. Pro kterou je milostný akt něčím nádherným a výjimečným, při kterém se ona sama chce přesně takto cítit.”

Karolína veškeré produkty sama navrhuje a šije. Studovala módní návrhářství na střední a vyšší odborné škole a absolvovala několik stáží v ČR i v zahraničí.

Thu Huong Truong

foto: Thu Huong Truong

Thu Huong Truong
Thu Huong Truong

NANICHE Summer essentials

Značka, za kterou stojí absolventka pražské UMPRUM Natalie Dufková, představuje linii běžně nositelných, funkčních produktů. Oproti opulentním, nadýchaným modelům z Nataliiny dosavadní tvorby, jsou artikly Summer essentials a Activewear brány jako nezbytný základ šatníku. Pánské a dámské lněné košile, černé kalhoty a šortky, řasené sukně společně s dámskými plavkami různých střihů. Dle vlastních slov Natalie chtěla trochu změnit zaměření a odpočinout si od konstruktivně náročných rób. Tak vlastně vznikla myšlenka k produkci jednoduchých ale sofistikovaných oděvů.

Naniche
Naniche
Naniche

MIK – Jana Mikešová cženskost, čistotu linie a zároveň pohodlnost. Její kolekce obsahují kompletní průřez dámským šatníkem. Původně se Jana věnovala hlavně vlně a pletení, které ji uchvátilo při studiu na UMPRUM. Nyní tvoří z nejrůznějších přírodních látek a dbá na kvalitní, lokální produkci a poctivou ruční práci. Nejčastěji používá pudrovou a zemitou barevnou škálu. Tyto barvy tvoří i letní kolekci, No.13, která je primárně ušitá z lehkého a příjemného organického mušelínu – dvojité bavlněné gázoviny. Modely nabízí ve všech velikostech a šije i na míru. 

Janin obchod Kvartýr u Náměstí Jiřího z Poděbrad moc doporučujeme navštívit. Kromě MIK v něm objevíte další lokální designery a návrháře.

Jana Mikešová

foto: Adéla Mitrengová

Jana Mikešová
Jana Mikešová