Playlist 04 - Rozmarné

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Léto, prázdniny. Znáte to. Přestože dospělí prázdniny nemají, červenec a srpen proletí kolem nás jako blesk. Rychle, jako bychom celé ty dva měsíce měli volno i my. Je to Pavlovův reflex naučený ze školních let? Možná. Příčinou je i vábivé počasí, které láká k útěku ven. Do hor, do lesů, k vodě. Ti šťastnější a odvážnější letos vyrazí k moři.

V Olomouci jsme bydleli třicet let na náměstí v domě, ve kterém bydlel i František Řehák. Ve filmu Rozmarné léto hrál kněze. Jako malým holkám mně a mé sestře rodiče říkali: To je pan Řehák. Herec. Hraje v Moravském divadle a taky ve filmech.” Tak jsme ho zdravily hodně nahlas, aby to bylo extra slušné. Pan Řehák bydlel ve druhém patře se svou manželkou a oba měli úplně bílé vlasy. Když jsem byla dost velká na to, abych ho poznala ve filmu Na samotě u lesa, chtěla jsem si k němu jít pro autogram. Nikdy jsem to neudělala, i když mě v tom rodiče podporovali, protože pan Řehák byl moc milý. Měl by radost,” říkali. Ale pospěš si.” 

Autogram nemám. Pan Řehák zemřel v roce 2017, v devadesáti třech letech. Moc jsem otálela.

Tradiční playlist jsme si stvořily samy. Za a – abychom nikoho neprudily o prázdninách, za b – protože každý má alespoň dvě písničky, které pro něj znamenají léto.

Ivonka: Buty – Mam jednu ruku dlouhou ( Jízda)

Leonard Cohen – Dance Me to the End of Love

Magda: Lana Del Rey – Summertime Sadness

Désolé – Gorillaz

Natalie: Abby – Dancing Queen

Sonnentanz – Sun Don’t Shine

Aneta (redaktorka): Moby – Porcelain

Stereophonics – Have a nice day

Tereza (stážistka): Letf Hands Free – altj

Gimme Love – Joji

Klára (stážistka): Golden – Harry Styles

Hornstullsstrand – Hov1, Veronica Maggio

Alexander Bel a Filip Drábek

foto: Filip Drábek a Alexander Bel