12 DO TUCTU

Aneta Zimová Vrkotová

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Anetina tvorba je jasně rozpoznatelná – minimalistická s hřejivými barvami, nádechem romantiky a plná emocí. Narodila se v pražské Krči a fotografii vystudovala, i když ji samotnou by to nikdy nenapadlo. K focení měla vztah už odmalička. “Byla jsem zvyklá, že se ve škole nudím u chemie a že to je můj osud – nevědět, co v budoucnu chci dělat. A pak najednou mamka přišla s nápadem, jestli bych nechtěla studovat fotku, když pořád fotím. Dodneška jsem jí za to strašně vděčná. Ona sama chtěla studovat umění a její tatínek jí to zakázal. V tý době to bylo braný úplně jinak.”
Aneta je osoba, v jejíž společnosti chcete být. Její nekonečná energie, dobrá nálada a smích jsou nakažlivé. Kromě módní fotografie se věnuje i focení svateb a zátiší, obojí je schopná zachytit s citem a bez kýče či prvoplánovosti. Tajně o ní můžu prozradit, že miluje pop a na akcích ji můžete vidět vkradenou za DJský pultík. 

Jako dítě jsem … 

… chodila se zavřenejma očima a jen si užívala čas s kamarády a rodinou.

 

Poslední český/slovenský film, který jsem viděla …

… Šarlatán.

 

Vždycky jsem chtěla navštívit … 

… Starý Hrozenkov a jeho okolí.

 

Kdybych znovu začínala s focením, tak …  

tak bych si dala facana a řekla bych: ,,Dávej pozor v tý škole, holko jedna bláznivá!”

fotografka Aneta Vrkotová Zimová

Je pro tebe podpora lokálních produktů důležitá? 

Lokální umělce a značky podporuju velmi ráda. Přistupuju k tomu i tak, že nákupem dělám radost nejen sobě, ale i jim. Dlouhodobě spolupracuji s Jitkou Ročňovou, návrhářkou značky Roji a díky ní vím, kolik času a úsilí stoji za vytvořením jediného kousku v šatníku. Najít správný, kvalitní materiál, navázat určitou pracovní souhru se švadlenami. Sáhnout si a nosit pak hotový piece z její kolekce je opravdu o něčem úplně jiném, než jsem předtím znala. Je to zážitek. 

Jaká je budoucnost umění a módy?

Na tuhle otázku jsem já moc malá. Můžu říct jen – neomezená.

Jakou historickou osobnost by jsi chtěla fotit?

Tomáše Baťu, Jiřího Koláře.

Co máš v plánu dál?

Toužím jen po zdravé rodině. Vše ostatní nechám na osudu, štěstí a náhodě.

Aneta Vrkotová Zimová
Aneta Vrkotová Zimová
Aneta Vrkotová Zimová

Má vlast je – 

Tady.


Kdybych byla pohádková bytost, byla bych – 

Napadá mě jen Pepíno ze S tebou mě baví svět, nebo ta opice, co je nejlepší kamarádka Tarzana. A nebo Aragorn…i ty skřeti vlastně. 


Nejšťastnější vzpomínka –

Těch je strašně moc…ale nejvíc ráda vzpomínám na dětství na horách v Krkonoších. To bylo jen o horký čokoládě, počůraný kombinéze, sladkém mámení 10x za sebou z juke boxu, ježděním na skútru. Za tohle mejm rodičům a rodině Jirátkových nejvíc dekuju.


Žiji podle pravidla – 

Buď vděčná za každý den, kdy ses probudila ve zdravém tele.