ČLÁNKY A REPORTÁŽE

Když vystřídá bouři Dynamit

Autor: ANETA MACOLOVÁ

Je po bouřce. A taky dost možná přijde další. Olomoucké letní kino se plní lidmi všech věkových kategorií. Očekává se elektrizující show souboru Cirk La Putyka, který přijel v rámci svého venkovního vystupování představit novocirkusovou kabaretní koláž Dynamit. Elektrické náboje, které ještě před chvíli vznikaly nad hlavami diváků, střídá energie vystupujících. Polsko, Německo, Rakousko).

 Cirk La Putyka propojuje pohybové divadlo s novým cirkusem. Tento soubor už na české scéně působí přes dvanáct let, stojí za ním herec, principál a performer Rostislav Novák. Propojuje divadelní a cirkusové umění. Září neskutečnou kreativitou, hravostí a vtipem. Jsme rodina, nekonečná energie a spousta barev,” popisuje netradiční divadelní soubor jeho dramaturgyně Jana Stárková.

Scéna letního kina, pro tuto chvíli připomínající cirkusové šapito, ožívá. Hlediště je opět zaplněné. Radost z opětovného setkání diváků a herců je znát. Vystoupení překvapuje nejen propracovanou choreografií, kostýmy, ale zejména živou hudbou. Bez té by to nešlo. Všechno a všichni jsou v pohybu. 

V mezinárodně obsazené inscenaci se představují známá jména. Herci, muzikanti, akrobaté, tanečníci a sportovci. Postupně předvádějí své schopnosti a dovednosti. Při některých se publiku až tají dech. Otevírají tak dialog. Jak je všechno vůbec možné?

Aneta Macolová

Život u cirkusu, i když v případě Cirk La Putyky  se nejedná o jeho tradiční formu, je spjat s určitým typem kočovného života. Nabízí se tedy poetická otázka pro jednotlivé performery. Co pro vás znamená pojem má vlast”? 
Zajímavý pohled nabízí režisér a zároveň vystupující Ethan Law. Narodil se v Americe, ale už šestnáct let žije v Praze.  „To je těžké. Má vlast pro mě znamená….. to, kde žiju, nebo kde jsem se narodil? Jsou to dvě rozdílná pojetí. Moje domovina je v Americe, tam jsem se narodil. Čím déle jsem pryč, tím víc se jako Američan cítím. Ale můj domov je tady v Česku. V Praze.“ S úsměvem na rtech dodává, že Olomouc je jeho druhé nejoblíbenější město. 

Akrobat Dimitr Štaubert se považuje za světoběžníka. Pro mě je to těžká otázka, protože jezdím celý život po světě. Moje vlast je tam, kde zrovna je moje rodina. Čechy jsou má domovina, tady jsem se narodil, takže jsem tady rád, kdybych měl vybírat, kde žít, tak tady v Čechách.” 

Nancy  Štaubertová odpovídá bez váhání. Má vlast je pro mě Česko. Nikdy bych se z něj neodstěhovala, nikdy bych neměnila. A navíc, máme tady skvělé pivo! “ 

Má vlast pro mě znamená domov. Doma jsem v Praze, doma jsem v Opavě,” dodává akrobatka Šárka Fülep Bočková. 

Aneta Macolová
Aneta Macolová
Aneta Macolová
Aneta Macolová

foto: Aneta Macolová