STŘÍPKY Z KULTURY

Nasloucháme filmu

Autor: ELIŠKA GOGOLOVÁ 

„Tak teď jsem viděla nejlepší němý film, takový už tady neuslyšíš…“

I letos se v Uherském Hradišti tradičně konala Letní filmová škola. Ve dnech od šestého do dvanáctého srpna tak bylo město plné naslouchajících lidí. Vizuálem 47. ročníku se stalo ucho, které na plakátech, polštářích, vějířích a tiskovinách podněcovalo návštěvníky více naslouchat nejen filmu.

Sedm dní Filmovky bylo rozděleno do sedmi kinosálů a dvou letních kin, promítnuto bylo sto sedmdesát filmů ve dvaceti programových sekcích pro téměř pět tisíc diváků a svou návštěvou poctilo Hradiště mnoho českých i zahraničních hostů jako například Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Jan Prušinovský, Goran Marković, Jarosław Kamiński, Sergio Castro San Martín, Dobrochna Dabertová. V Hradišti jako by na týden vznikla rádiová stanice Letní filmový balzám pro uši laděná nejen na moravské vlny, které mohli kromě akreditovaných účastníků festivalu ladit také místní a společně se zaposlouchat do znovu probouzející se kultury. 

Velmi kvalitní vlny filmu, hudby, divadla i výstav se vzájemně doplňovaly a naslouchaly si. Výstava československých a polských plakátů k japonským filmům dokreslovala programovou sekci Retrospektivy Akira Kurosawy a Ucho Jana Procházky a Karla Kachyňi promítnuté v letním kině bylo zinscenováno divadlem Brejlando speciálně pro virtuální realitu. Já jsem během festivalového týdne slyšela téměř dvacet filmů i přes to, že větší polovina z nich byla němá. 

Letní filmová škola Uherské Hradiště

Filmovka dává naslouchání filmu již několik let nový rozměr sekcí Němého filmu s živou hudbou, letos se tak rozehrál německý expresionismus. Film Od jitra do půlnoci s doprovodem hudebnice Ai Fen bych mohla prožívat opravdu od rána do noci, křehký elektronický zvuk jako by rozpohyboval expresionistické dřevoryty v režii Karl Heinze Martina a Unavenou smrt Fritze Langa kytarami probudilo trio Bouška, Hřivňák, Janoušek. O rozpohybování hudebním doprovodem nebylo pochyb také v případě doprovodných koncertů: Bert & Friends, 11 PODOB LÁSKY, -123 minut, Srednusha+Bukowicz, EVAMORE, Jiří Bárta, Dan Bárta & Illustratosphere rozehráli Klub Mír a Kolejní nádvoří bývalé jezuitské koleje, slovácký hudební label Bughead Records pak korunoval pivnici Korunu trojkoncertem Billow, Carya a Hello Incognito a cimbálové muziky Jaroslava Čecha, Petra Mičky a Pozdní sběr ve Vinném stanu rozezpívaly i zprvu němě působící obecenstvo. Všechny své hudební dojmy jsem nakonec vyladila diskusí s hudebním publicistou Pavlem Klusákem: Jak psát o hudbě a jak hrát psaní? 

Letní filmová škola Uherské Hradiště
Letní filmová škola Uherské Hradiště

Zkusila jsem teď psát spíše poslech dojmů. Kurosawowy filmy, konkrétně jeho práce s narativní formou v Rašomónovi a inovace dobrodružného filmu s vykreslením jednotlivých postav u Sedmi samurajů mě přesvědčily, že naslouchání může znamenat další inspiraci, Fantomas Louise Feuilladeho, že je k dopadení zločince občas potřeba pořádně poslouchat a abstraktní snímek Malmkrog režiséra Cristi Puiu, že i přes nastražené uši nemůžeme rozumět všemu. Letní filmová škola se podle mě letos promítla úspěšně a co jsem odposlechla z rozhovorů v řadě do kinosálu, což letošní vizuál dovoluje, by se mnou nejeden návštěvník souhlasil. Zvu Vás tedy na další ročník Letního filmového balzámu pro duši, který startuje 29. července 2022.

foto: Anna Marie Křížová, Marek Malůšek, Martin Jurča