12 DO TUCTU

Venna.studio

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Venna.sudio je projekt slovenské designerky Natálie Dreveňákové a české designerky Venduly Kolářové, absolventek ateliéru tělového designu Fakulty výtvarného umění VUT v Brně . Jejich oděvy jsou vyrobené výhradně z deadstockového 100% lnu. Tímto gestem podporují tendence návratu lnu jakožto látky, která má na našem území velkou tradici. Konstrukce oděvních střihů, které Venna.studio vyrábí, jsou jedinečné zejména svojí variabilitou. Lněné šortky Venna.studio si můžete pořádně prohlédnou a zakoupit i na našem pop-up e-shopu.
Komplexnost tohoto projektu nespočívá pouze v procesu výroby, ale i v tvorbě designu, který stojí na spolupráci s dalšími umělci. Venna studio spolupracovalo například značkou DHAARA, pro kterou navrhlo oversized mikiny, nebo tatérkou Eliškou – Jen sen tatoo. Na svém instagramovém účtu spolupracují s vizuální umělkyní a fotografkou Ester Sabik.

Jako dítě jsem … 

Natália:Jako dítě jsem bola velmi odvážná a vždy som chcela skúšať nové veci.

Vendula: …Z povídání vím, že jsem se ráda oblíkala do šatů. Pořádně se nafintila a pak si zpívala a tancovala. Na chatě, kterou máme v Jeseníkách, jsme měli každý rok v létě karneval. No a videa z té doby, zachycují nejrůznější taneční kreace… A co se týká umění tak vím, že jsem moc ráda kreslila a vybarvovala. Ještě na jednu věc si pamatuju. Je to moje oblíbená panenka, která měla tmavou pleť a jmenovala se Nikolka. 

Poslední český/slovenský film, který jsem viděla …

Natália: …Jáchyme hoď ho do stroje

Vendula: …Netuším přesně, ale myslím, že to bylo Jáchyme hoď ho do stroje. 😀 

Vždycky jsem chtěla navštívit … 

Natália: …Vždy som se chcela navštíviť Slovenský raj.

Vendula: …Moc bych chtěla do Jižní Ameriky – Peru, Argentina, Mexico … 

Jakub Čáp Venna Studio

Natálie Dreveňáková a Vendula Kolářová, foto Jakub Čáp

Kdybych znovu začínala vlastní značku tak … 
Natália: Určite by son začala znovu a už od začiatku by som tomu hovorila štúdio, pretože s názvom značka sa mi spája konzum. Ja chcem vytvoriť priestor, ktorý pretrvá.  Riadila by som sa viac intuíciou a bola si istejšia v tom, že ak dám ničemu energiu, lásku a oddanosť tak sa to vždy vráti. Ale musím sa přiznat že by sem neurobila nič inak. Myslím, že každé zlé aj dobré rozhodnutia sú súčasťou cesty a bez toho by sem sa nikam neposunula. 

Vendula: To je těžká otázka, my jsme zatím na začátku (fungujeme necelý rok). Založily jsme studio. Trvalo nám, než jsme se takto vydefinovaly. Mám z toho ale radost, dává nám to prostor. Nevím jestli bych něco udělala jinak, ale rozhodně bych se do toho znovu dala. 

Je pro vás lokální výroba oblečení důležitá? Jaká je budoucnost módy?
Natália: Je pre mňa nesmierne dôležitá. Myslím, že čím som staršia tým viac pociťujem ako bola textilná výroba pre Slovensko a Česko prirodzená. Pociťujem tendencie a návrat k remeslu a k textilu z každej strany. Som rada, že studio Venna môže byť toho malou súčasťou. Myslím, že lokálnosť podporuje úvahu nad materiálom, ktorý používame. U nás je to zatial ľan, ale nevylučujem, že budeme tiahnuť k ďalším prírodným materiálom.

Myslím, že nedokáže zodpovedať aká bude budúcnosť módy no verím, že šetrná , láskavá a citlivá pretože rovnako ako príroda a zdroje tak aj ľudská praca takéto chovanie potrebuje. 

Vendula: Určitě to pro mě důležité je. I když si zatím jako studentka nemůžu pořídit všechny kousky lokálně, aspoň v tomto ohledu podněcuji diskusi. Myslím, že i to je cesta. Rozšiřovat povědomí, přemýšlet o tom, odkud naše oblečení pochází. 

Zabýváte se designováním oděvů, proč jste si vybraly právě tuto oblast umění?
Natália: Vždy ma to k tomuto odvetviu ťahalo. Vyštudovala som Strednú umeleckú školu v Trenčíne, odbor Odevný dizajn a dodnes som přesvědčená, že je to pro mňam správná cesta. Ale konkrétne som si ju vybrala kvôli second handom. Keď som do nich začala chodiť na konci základnej školy tak ma bavilo, že si môžem sama vybrať kým budem vďaka rozmanitosti  oblečenia, které sa tam nachádza. Vtedy som si uvedomila, že to čo mi ponúka bežná konfekcia v nákupných strediskách mi nestačí a že potrebujem niečo nadčasové a také veci by som chcela tvoriť aby keď ich niekto nájde o x rokov v second hande alebo v maminej alebo tatovej skrini tak to budę brať ako poklad. 

Vendula: Když se ještě vrátím k první otázce. Tak si pamatuji, že i jako malá jsem měla spoustu sešitů, do kterých jsem si kreslila návrhy – vždy celý outfit. Dlouho jsem se chtěla naučit šít. Nemám za sebou studium v tomto oboru, ale podařilo se mi propojit umění a oděv. Základy práce se strojem jsem měla od mámy, náročnější věci mě naučila Natália.

Jakub Čáp Venna Studio
Jakub Čáp Venna Studio
Jakub Čáp Venna Studio

Co máte v plánu dál? (v osobním nebo profesním životě)
Natália: Takže môj plán je byť nadčasová. Budem pokračovať do magisterského štúdia na FAVU v ateléri Telový design pretože ma to drží mimo moju komfortnú zónu a podporuje to vo mne túhu nachádzať nové presahy a prieniky v tvorbe. 

Vendula: Teď zrovna končím magistra na Fakultě výtvarných umění v Brně. Zkouším se hlásit na doktorát. Konkrétní plány nebo více nemám. S Venna studiem máme spoustu plánů, takže se moc těším na nové spolupráce. Uvidím kam mě život zavede. 

Má vlast je – (místo, pocit, kde se cítím nejvíc doma)
Natália: Miesto kde je pokoj, zväčša v prírode alebo obklopená správnymi ľuďmi. (místo, pocit, kde se cítím nejvíc doma)

Vendula: Já jsem teď měla dost náročné období. Bude to možná znít jako klišé, nebo možná hodně ezo, ale hledám domov sama v sobě. Stát si za svým a věřit si, vytvořit si domov a bezpečí sobě. 

Kdybych byla pohádková bytost, byla bych …
Natállia: …Alica v krajine zázrakov

Vendula: …Zrovna v tuhle chvíli bych asi chtěla být Medvídkem Pú 

Nejšťastnější vzpomínka –
Natália: Keď som vyšla na Jahňací štít vo Vysokých Tatrách a bola som nad oblakmi

Vendula: To nevím jestli se dá vybrat jen jedna. Zažila jsem spoustu krásných věcí. Vzpomenu si jak jsem jako malá jela s tátou do útulku a dovezla si kotě. Vzpomenu si, na to, jak jsem s babičkou chodila do divadla. Vzpomenu si na mou stáž ve Van Abbemuseu. Je toho mnohem víc, neumím vybrat jednu nejlepší vzpomínku. 

Žiji podle pravidla –
Natália: Miluj svojho blížneho ako seba samého, ale nezabudni že musíš najskôr milovať seba.  (životní motto, hodnoty)

Vendula: Být tady a teď. / Nezapomeň dýchat. 

Jakub Čáp Venna Studio
Jakub Čáp Venna Studio