MÁ KNIHA MŮJ FILM

Svátosti

Autor: Eliška Gogolová

„Podstata a síla tradice tkví v jejím opakování. Tím nás ukotvuje v plynoucím čase, dává našemu životu jistotu.“ Lucie Králíková, Svátosti.

Před nedávnem byly tradičně oceněny Nekrásnější české knihy roku. Mezi díly vydanými českými nakladatelstvími a tištěnými v českých tiskárnách se objevil i svazek Svátosti od Lucie Králíkové, nejkrásnější kniha mého roku. Prvně jsem královsky modré plátno knižního přebalu vzala do ruky v průběhu loňského podzimu a až nyní jsem Svátosti svátečně uložila do knihovny. Deníkové zápisy se mnou totiž vstupovaly do různých krajin, odhalovaly podstatu rituálů i tradic a napomáhaly k vytvoření mých vlastních obřadů prostřednictvím všech kapitol jara, léta, podzimu i zimy.

„Podstata a síla tradice tkví v jejím opakování. Tím nás ukotvuje v plynoucím čase, dává našemu životu jistotu.“ Lucie Králíková, Svátosti

„Něco z lidské bytosti vychází ven, kontaktuje bytost kraje okolo, ta mimoslovně „odpovídá“, dotýká se poutníka, jenž se vrací s nějakou zprávou, která většinou nejde přeložit do slov.“ Václav Cílek, Krajiny vnitřní a vnější .

Pouť Svátostí po pěšinách našich předků je spoluprací Lucie Králíkové a fotografky Michaely Karásek Čejkové. Poetické dokumentární zápisky nejsou fotografiemi pouze doplňovány, spíš vzájemně a také se čtenářem komunikují, kladou otázky nebo zodpovídají ty nevyřčené. Obrazová skladba je pro mě jakýmsi ekvivalentem vztahu k přírodě. Dokumentární snímky přímo zachycující průběh českých tradic a rituálů odrážejí úctu k předkům, k jejichž hlubokým prožitkům každodennosti se chceme navrátit. Dnešní způsob života nám umožňuje přenést tradice do nové krajiny, přetváříme tedy prostředí i samotnou tradici v její podstatě, což pro mě odrážejí fotografické koláže, prolínání původního s novým. Mariánsky modré plátno svou barvou, odkazující ke komunikaci i tajemství, podtrhuje pocit z knihy jako liturgického předmětu, který v sobě ukrývá nové možnosti prožívání všednosti. 

Svátosti

foto: Eliška Gogolová

Obřad je aktivita, která zposvátňuje chvíli. Svátosti nejsou spisem všech českých a moravských tradic. Autorky čtyři roky pátraly a objížděly kouty republiky, aby vybraly zvyklosti, které je možné vzkřísit také ve městě. Během mé roční četby jsem pár malých obřadních úkonů po vzoru Lucie Králíkové vykonala, knihu jsem nosila s sebou v batohu a různých taškách, jednou ji dokonce ztratila a pak zase našla. Na Květnou neděli jsem si ušila lněný oděv pro předpovídání bouřek nebo v červnu skládala na louce Božítělovou posýpku z květin a listů.

Mnohem důležitější pro mě bylo uvědomění si vlastních obřadů. Období podzimu se nese v duchu sbírání popadaného ovoce v zahradě, a tak, než jdu ráno běhat, místo protahování sbírám trnky a počítám, kolik jich v noci spadlo. Taky přemýšlím, jestli jednotlivé počty něco znamenají, možná je začnu zapisovat. Jednou týdně vycházím na rozhlednu na kopci za naším domem, abych se podívala, jak se mění podzimní krajina a překonávám tak svůj strach z výšek. V zimě hodně čtu, návštěvy antikvariátů se tedy mění na rituál výměny, kolik knih si koupím, tolik prodám nebo umístím do knihobudky. Když venku moc hustě sněží, kreslím po paměti svá oblíbená místa, na která se potom vydám. Někdy jsou pod sněhem k nepoznání. Na jaře je velkým obřadem sazení ovoce a zeleniny. A v létě peču ovocné koláče plné slunce, ráda nechávám těsto kynout na venkovním parapetu. Celoročním rituálem je počítání nasbíraných kaštanů v kapsách, ve všech bundách i taškách, ráda je potom zanechávám na různých místech anebo někomu daruju. Svátosti jsou mým průvodcem k bytosti kraje, albem nádherných obrazů, knihou celého roku.

Svátosti Eliška Gogolová
Svátosti Eliška Gogolová