Články a reportáže

Designblok!

ČLÁNKY A REPORTÁŽE

Designblok!

TEXT: ANETA MACOLOVÁ 

FOTO: ALŽBĚTA CHRUDIMSKÁ

Ve středu odstartovala česká přehlídka toho nejlepšího ze světa designu- Designblok.  Třiadvacátý ročník Designbloku můžete navštívit hned na několika místech. My vám prostřednictvím fotoreportu představíme některá z nich.

Tématem, které tradičně propojí jednotlivé části Designbloku, je pro letošní ročník ŠTĚSTÍ. Proč tomu tak je vysvětluje ředitelka Designbloku Jana Zielinski :„Uplynulý rok byl velmi složitý. Jedno však nabídl beze sporu – čas na přemýšlení. A obnažil touhy staré jako lidstvo samo – touhy po štěstí, po zdravém a naplněném životě. Vyvolal otázky, zda žijeme správně a naplno. Zda jsme šťastni. A Designblok nemůže stát stranou tohoto přemýšlení. V roce 2021 se bude zabývat právě hledáním štěstí. Budeme sledovat trendy, které jsou v designu jasně patrné – návrat k přirozenosti, k přírodě, k člověku a jeho potřebám.” 

Srdce Designbloku GABRIEL LOCI

Přehlídka designu má i letos své stanoviště v členitých prostorách bývalého berounského kláštera. Na návštěvníky zde čeká spousta instalací, každodenní maraton přednášek, módní přehlídky i workshopy. Představuje se zde nespočet značek, firem a designérů.Je zde umístěno Superstudio, Openstudio, House a Designérie, jejíž podoby se letos chopilo designérské duo Herrmann & Coufal. Místo, kde se původně nacházela rajská zahrada, proměnili ve velkou Do It Yourself dílnu s možností vyrobit si lampu Tension, za kterou designéři v loňském roce získali ocenění Czech Grand Design. Výstavní konceptuální prostor Art House je zase v režii scénografa Marka Cpina. Můžete být tedy jak pozorovatelem estetických a krásných věcí, tak participativním návštěvníkem. 

Za renesancí řemesla do Uměleckoprůmyslového musea

Letos se pořadatelé poprvé rozhodli otevřít výstavní dům RENESANCE 21, který ve dvou patrech Uměleckoprůmyslového musea jsou vystaveny projekty českých designérů a výrobců, kteří kladou velký důraz na vynikající design a stejně tak na řemeslné zpracování svých výrobků. Zde vystavené produkty navíc mají velký předpoklad stát součástí stálých sbírek této významné instituce. 

DESIGNBLOK 2021
DESIGNBLOK 2021
DESIGNBLOK 2021

DESIGNBLOK 2021
DESIGNBLOK 2021