ČÁNKY A REPORTÁŽE

Rozmanitost

Autor: ANETA MACOLOVÁ

foto: ADAM MRÁČEK 

Je krátce před sedmou večer a Konvikt se plní lidmi, kteří sdílí nadšení pro umění, módu a design. Přehlídka, lokace i organizace se zdají být velice v pořádku. Přidanou hodnotu akce tvoří esence výjimečnosti, umělecké centrum totiž akci takového druhu hostí poprvé. Dlouhé a klenuté chodby přímo vybízejí k módní přehlídce. Všimly si toho i organizátorky malého, přesto velmi úspěšného fashion eventu Rozmanitost. Odkaz zní jasně, zapomeňme na řetězce a podporujme lokální tvorbu. 

A přesně taková tato akce byla, rozmanitá. Spojili se zde návrháři a umělci z různých koutů republiky. Začínající studentské projekty, ale i zaběhnuté značky. “Chceme podpořit mladé návrháře a designéry, kteří tvoří v rámci konceptů slow fashion a upcycle,” dodává jedna z organizátorek Tereza Vojtěchová. Kromě kvalitně zpracovaných oděvů byl tedy kladen důraz i na jejich udržitelnost. Více než hodinu dlouhá přehlídka postupně představila značky jako Venna Studio, UltraVagant, Kattypop, Deadsea brand, Human Oddity, Šárku Zejdovou a její kolekci plnou české krajky, šperky od Porcelánové střepy. Formou performance se zase poměrně netradičně prezentovala návrhářka Kamila Kouřilová. Chodbami Konviktu zněla hudba na míru vybraná nebo vytvořená pro jednotlivé kolekce. A nakonec? O velmi dynamickou a krásnou tečku za celou přehlídkou se svou taneční choreografií postarala tanečnice Anita Mihalová. 

Rozmanitost- Adam Mráček

Všem kouskům vévodily podobné prvky. Na první pohled rozmanité a odlišné kolekce spojovala propracovanost. Všichni zúčastnění návrháři si totiž zakládají na kvalitních materiálech, provedení a zejména udržitelnosti svých kousků. Existuje však stoprocentně udržitelný módní kousek? Kde jej koupit? Vědí návrháři, odkud pocházejí materiály, z nichž tvoří? Na tyto otázky se snažila odpovědět ředitelka Amnesty International Linda Sokáčová, která ve své přednášce mluvila o tématu levné módy a její souvislosti s lidskými právy.

Trend udržitelnosti, jak se zdá, prostupuje kolekcemi většiny českých návrhářů. Etickou otázku oděvního průmyslu řeší spousta z nás. Podporujme tedy lokální módu, tvůrce, umělce, designéry a akce podobné Rozmanitosti.  

Rozmanitost- Adam Mráček
Rozmanitost- Adam Mráček