12 DO TUCTU

Michal Králíček

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Michal Králíček se jako fotograf soustřeďuje na tělo a oděv, jakožto dva atributy patřící neoddělitelně k sobě. Rád spolupracuje s ostatními designéry. Jaká je podle něj budoucnost fotografie? A co je pro něj Má vlast? 

Jako dítě jsem …

Neposednej kluk, občas samotář, který si neustále vytvářel svá pravidla. Taky jsem pořád jedl sladkosti své starší sestře.

Poslední český film, který jsem viděl …

Krajina ve stínu

Vždycky jsem chtěl navštívit … 

Vysoké tatry v každém ročním období. Pohledem přes rameno sledovat tu krásnou neustále měnící se scenérii.

Kdybych znovu začínal vlastní značku tak …

Zřejmě bych nebral tolik odlišně roli umělce, fotografa, či designera. Tolik bych si nevymýšlel a dělal věci s větší lehkostí. Nešrouboval všude koncepty. Občas přijal věci, ze kterých bych neměl maximální uspokojení. Nesnažil se dosáhnout vždy absolutní satisfakce…Těch věcí bych našel spoustu, ale svých rozhodnutí a cesty nelituji. 

Je pro vás lokální výroba produktů důležitá? 

Velmi. Podpora trhu, komunity. Kvalita zpracování, udržitelnost. Eko, transport. Pracovní podmínky/mzda,…Vždy rád podpořím lokální trh, jen doufám, že se mi dostane v budoucnu větší možnosti, jsou tady moc šikovní lidé. 

Michal Králíček

Jaká je budoucnost fotografie?

Rád slyším, že se lidé vrací k fotografování na analog. Doba je děsně rychlá a médium fotografie jde nevyvratitelně s ní. Každý jsme dnes umělcem, designérem, ať už svého pokoje nebo instagramového účtu. Do jisté míry jsme i fotografem. Kvalitní fotka je už samozřejmostí, naopak momentky z telefonu kolikrát sebevíc technicky a kompozičně znalou fotografii zastíní. Fotografie je všude kolem nás, sám se udivuji, jaktože jsou lidé, včetně mě, stále ochotní konzumovat stejné motivy vizuálních obrazů den co den. Budoucnost fotografie vidím zřejmě v setření její kvality. Za chvíli nepoznáte fotografii z telefonu či zrcadlovky. Konzumace jen tak neustopí, jen se budou točit trendy.

Jakou historickou osobnost byste chtěl fotit?

Václava Havla

Co máte v plánu dál? 

Pořídit si ateliér a do něj psa. Cestovat, prožívat a fotit. 

Michal Králíček
Adéla Mazánkova
Michal Králíček

Má vlast je 

Hanspaulka

Kdybych byl pohádková bytost, byl bych 

Pat a Mat

Nejšťastnější vzpomínka

Nedokážu říct jednu opravdu nejšťastnější, nicméně dobře ohodnocené ukončení studia v době covidu bylo opravdu šťastné a uvolňující.

Žiji podle pravidla 

Nečiň lidem to, co nechceš aby činili oni tobě.

 

Michal Králíček
Michal Králíček
Michal Králíček