12 DO TUCTU

Klára Nademlýnská

Autor: Alžběta Chrudimská 

Ikonická návrhářka Klára Nademlýnská klade velký důraz na kvalitu  materiálu a jeho zpracování. V jejích modelech se prolíná křehká ženskost s tradiční krejčovinou. Klára ráda míchá zdánlivě nespojitelné materiály a styly. Což se odráží i v jejím novém projektu MAT MARS. Co o sobě prozradila?

Jako dítě jsem …

Doma se říkalo, že jsem byla “hodné” dítě. Hodně jsem si kreslila a hrála si s odstřižky látek, kterých okolo mě bylo spoustu, protože maminka v domácím prostředí šila modely na zakázku.

Oblíbený český film nebo kniha …

Mám ráda staré filmy a komedie jako Vražda ing. Čerta, Panna a netvor. Taky  si pořád dokola pouštím černobílé trezorové filmy.

Vždycky jsem chtěla navštívit …

Vždy jsem chtěla více prozkoumat Moravu, mám tam rodinné kořeny. Vzpomínám na folklorní průvody v krojích, kterých jsem se jako malá účastnila. A mohu říct, že je to moje častá a oblíbená inspirace v kolekcích. 

Kdybych se znovu měla rozhodnout, jaké zaměření budu studovat, tak … 

Mezi oblečením a šitím jsem vyrostla, tak bych asi volila stejnou cestu. Kdybych nebyla návrhářka, bavilo by mě se věnovat archivaci a restaurování starých oděvních pokladů. 

Jakými radami by ses řídila? Co bys udělala jinak nebo stejně?

Těžko se to hodnotí zpětně. Bez toho počátečního a částečně naivního nadšení, věci dělat nejdou. S ním je samozřejmě spojené i riziko, jak se vše bude vyvíjet dál. Snažila jsem se naslouchat radám, ale zároveň si to člověk musí vše vyzkoušet na vlastní kůži, aby pochopil a získal zkušenosti. Bez toho to nejde a každý neúspěch vás posune dál.

KLÁRA NADELMLÝNSKÁ

Je pro tebe lokální výroba produktů, které kupuješ, důležitá? 

Lokální výroba je pro mě velmi důležitá, vše vyrábíme v limitovaných počtech v České republice. Materiály, ze kterých kolekce vznikají, jsou evropského původu. Také čím dál častěji spolupracuji s umělci, kteří se podílejí na unikátnosti modelu.  

Jaká je budoucnost módního průmyslu?

Poslední dva roky nás všechny posunuly a přiměly k jinému fungování a možná i většímu přemýšlení nad tím, jak věci dělat. Uvítala jsem, že se zpomalilo tempo. Mezinárodní značky a firmy změnšily své objemy. A já sama ve svých dámských kolekcích čím dál méně řeším sezónnost. Vznikají podle pocitů a momentální inspirace a i během sezóny přidávám nové modely. V tomto období vznikl nový projekt MAT MARS.

Co je to za projekt? 

Jedná se o pánskou-unisex značku, která vznikla z nadšení čtyř lidí. Všechny nás spojuje láska k umění a vášeň k módě. Ke tvorbě kolekce jsem si přizvala kreativce Ondřeje Petra. Nedílnou součástí týmu je fotograf Adam Michna a Martina Lamprechtová, která celý projekt zaštítila. Jméno značky je spojení křestního jména Matthew, syna Martiny a imaginárního příjmení Mars, evokující nekonečný a tajemný vesmír.

KLÁRA NADELMLÝNSKÁ
KLÁRA NADELMLÝNSKÁ
KLÁRA NADELMLÝNSKÁ

Má vlast je –

Vždy jsem se cítila doma v Praze, v Česku. Jako svůj druhý domov vnímám Paříž, kde jsem zahájila svou pracovní kariéru. 

Kdybych byla pohádková bytost, byla bych –

Určitě něco jako čarodějka.

Nejšťastnější vzpomínka –

Dětství a momenty s mým synem Natanem. Ale je jich mnohem víc. Každé období v životě má své šťastné momenty. 

Žiji podle pravidla –

Nikdy nedělej ostatním to, co nechceš, aby oni dělali tobě. To mám od své babičky. Snažím se zůstat nohama na zemi a nikomu neškodit. 

KLÁRA NADELMLÝNSKÁ
KLÁRA NADELMLÝNSKÁ
KLÁRA NADELMLÝNSKÁ