ČLÁNKY A REPORTÁŽE

Má Vlast EDIT No. 3 aneb Vánoční příběh

Autor: ANETA MACOLOVÁ 

Šperky, zpravidla drobné ozdobné cennosti, které nosíme na těle nebo oděvu. Právě tyto předměty vyrobené z drahých kovů a kamenů dominovaly našemu třetímu pop-upu. Klenoty vybraných českých šperkařů rozzářily nejen vaše oči, ale i pražský Red Salon.

Vojtěch Veškrna Má vlast EDIT

foto: Vojtěch Veškrna

Vojtěch Veškrna Má vlast EDIT

“Vše se odehrávalo v duchu Alenka v říši divů, naši zákaznici objevovali šperky od mladých českých návrhářů. Díky bohu žádný Grinch (Covid) nám tuto atmosféru nezkazil, “ shrnula jedna ze zakladatelek projektu Ivona Petružálková. 

Hlavním cílem projektu Má Vlast EDIT, a tedy i pořádaného pop upu, je podpora lokálních tvůrců, umělců a designérů. Jedná se o koncept, kdy si zákazníci mohou věci nejen prohlédnout, ale především vyzkoušet a koupit. 

“Akci jsme nechtěly úplně rušit i kvůli pandemickým opatřením, které opět bohužel obrovsky zasáhly právě řemeslníky a umělce, kteří prodávají své výrobky na vánočních trzích. Doufáme, že jsme jim mohli pomoci alespoň touto cestou,” okomentovala situaci pořadatelka Magda Žůrková. 

Třetí pop-up proběhl oproti těm předešlým v poněkud menším měřítku, o to více byla atmosféra kouzelnější. Místem konání byl tentokrát pražský Red Salon. Malý prostor v  historickém srdci hlavního města. Prodejní obsah byl zaměřen především na šperky a další drobné předměty. “Věříme, že jsme objevily nové šperkařské talenty z Prahy, Brna, ale i Slovenska. Zároveň se nám podařilo dostat méně známé umělce a značky blíže k veřejnosti a do médií, což je pro nás další důležitá věc,” dodala Magda Žůrková. 

Zaostřeno na mladé talenty

K vidění byla vůbec poprvé kolaborace značky Sure Curated a šperkařky Magdaleny Šťastníkové, kolekce oblečení DEMIN by DARA zpěvačky Dary Rolins nebo první unisexová kolekce na módní scéně známé Kláry Nademlýnské.  

Mezi další jména šperkařů patřila například Eva Brzobohatá, Ondřej Stára, Nikol Hanzelová, Barbora Haenke, Anna Baum, a Anežka Juhová.

Mimo šperky třeba keramika Karolíny Kučerové, vázy od Prasklo, kabelky Loko Oro, aromalampy 27 Ascent nebo svíčky od SO.SLOW. 

“Celou akci opět provázela přátelská atmosféra. Umělci byli rádi, že se mohou potkat na jednom místě, my jsme byly rády, že můžeme akci i přes opatření uspořádat. Příjemná atmosféra Red Salonu nám navíc zpříjemňovala celé tři dny, ” uzavřela Natalie Kotlová. 

Děkujeme 

Děkujeme lidem, které vedle sebe máme a kteří nám pomáhají.  Red Salonu za poskytnutí prostoru. Děkujeme všem, kteří dodržovali vládní opatření a pop-up se mohl i v této nelehké době uskutečnit.  A v neposlední řadě děkujeme našim partnerům, díky kterým můžeme naše pop-upy dotáhnout k dokonalosti.

Má vlast edit
Má vlast edit
Má vlast edit

foto: Matěj Procházka