STŘÍPKY Z KULTURY

Pojďme si připomenout...

Autor: Aneta Macolová 

Je začátek nového roku ve kterém snad všichni vzhlížíme k lepším zítřkům. Pojďme si zrekapitulovat rok 2021, byl nejen plný strastí, ale i radostí. Přinášíme pět nejlepších momentů českého designu, architektury, módy a umění loňského roku, o nichž si myslíme, že by měly být zmíněny.

Přehlídka Zuzany Kubíčkové 

Vysoká krejčovina, třpyt, futuristické prvky a hedvábný samet. Večerní šaty, které Zuzana Kubíčková představila ve svérázném prostředí pražské Letné. Modely, které poutaly zrak nejen účastníků pražského týdne módy, ale i náhodných kolemjdoucích, kteří se najednou stali dalšími diváky. Blyštivé róby, oprýskané zdi a ruch ulice, přehlídka tak trochu určena elitám v přirozeném prostředí. Propojení vysokého a nízkého, luxusu a všednosti. Co by na to řekli představitelé frankfurtské školy nebo Dwight Macdonald? My však kritiku necháváme stranou a řadíme tuto přehlídků, jež nese prvky socioartu a podobá se aktivitám umělkyně Kateřiny Šedé, jako jeden z nejlepších momentů loňského roku.

Zuzana Kubíčková Alžběta Jungrová

foto: Alžběta Jungrová

Hadaikum 

Pracovat s keramikou vyžaduje určité postupy známé po tisíciletí. Nela Britaňáková a Adéla Chorá však estetikou svých výrobků narušují zaběhnuté tradice a porušují pravidla tradičního řemesla. Keramické objekty se stávají experimentem. Adéla vystudovala keramiku a porcelán na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, Nela je studentkou pražské Akademie výtvarného umění. Pastelové barvy, hrnky, svícny, keramické bonboniéry, svíčky a magická aura. To je seskupení Hadaikum. Je možné stírat hranice mezi výrobky určeným  ke každodennímu užívání a experimentem?

foto: Hadaikum, série talířů vznikla ve spolupráci s malířkou Kateřinou Ondruškovou 

Vstup současné architektury do renesance 

Místo, které znovu navštěvují lidé z celé republiky. Moravský hrad Helfštýn (u Lipníka nad Bečvou) prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Záchrana renesančního paláce se těší úspěchů nejen u návštěvníků, ale i u odborné veřejnosti. Dostala se mezi desítku vítězných projektů soutěže Stavba roku 2021. Architekt Miroslav Pospíšil a Martin Karlík ze studia atelier-r pracovali se stavbou s neuvěřitelným citem. Historickou památku doplnili o současné prvky z korodované oceli a skla, avšak zachovali původní historický charakter celého objektu. Dřevo, kov a nový ochoz, který umožňuje prohlédnout do dříve nepřístupné části paláce. Přibyla i plošina s výhledem do krajiny. To je Helfštýn s novým kabátem.

Helfštýn
Helfštýn

foto: atelier-r 

Haanke jewelry 

Jedinečné, inspirující, osobité. Kov a kameny. Šperky, za kterými stojí Barbora Hankeová. Ke šperkařskému řemeslu ji přivedlo studium oboru zubního technika v Praze. Tam si začala mezi zubními korunkami a skelety odlévat první šperky z chromkobaltu. Svou značku Haake založila v roce 2020, ještě při studiu oboru Zlatník a klenotník. Ve své tvorbě jedná intuitivně, každý šperk je jiný a osobitý. Inspirují ji různé maličkosti, situace a lidi. Jak ale sama dodala, její největší modlou byla vždy Janja Prokić.

foto: Filip Drábek 

Lightness

Perfekcionismus a cit pro detail. Takhle by se dle mého názoru dala charakterizovat tvorba přední české designérky Lucie Koldové. Žena skla, designu a světla. Ve své tvorbě pracuje na produktech pro každodenní použití, objektech pro galerie, svítidlech či nábytku. Dlouhodobá výstava s názvem Lightness celistvě a komplexně shrnuje její rozmanitou tvorbu. Svítidla, kusy nábytku i další objekty můžete vidět ze stropu zavěšené, jako součást expozice, v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně.

foto: Moravská galerie v Brně