EDITORIAL

Sejdeme se na Vltavské

 

text: Aneta Macolová

Foto: Silvia Leitmannová
Make-up: Margarita Krupenitch
Vlasy: Diana Domalípová
Styling: Magda Žůrková
Modelky: Veronika (PURE MODEL Management)
Masha (Scouteen)
Asistentka fotografa: Natalis Repkovská
Asistenta stylisty: Lucia Kollárová
Produkce: MáVlast

Podchod u metra Vltavská. Dříve jedna z největších pražských křižovatek. Veřejný prostor, kterým projdete, jen když musíte. Co se stane, když se z něj město pokusí udělat místo, kde se lidé chtějí potkávat? 

Silvia Leitmannová Vltavská

Přibyly překážky, barvy a místa k sezení. Nevyužívaný podchod Hlávkova mostu u pražského metra Vltavská se změnil na skatepark a místo pro setkávání různých subkulturách skupin. „Bylo rozhodnuto, že když už tady ty velkorysé prostory pro chodce byly jednou vybudovány, tak by se daly využít i jinak, než jako zkratka pro pěší. A já bych rád pogratuloval těm, kteří se na tomto nápadu podíleli. Těm, které to napadalo, kteří to realizovali, těm, kteří to povolili a zaplatili. Myslím si, že je to jednoznačná ukázka toho, že se dá relativně snadno a za relativně málo peněz efektivně vylepšit veřejný prostor, ” okomentoval český architekt a teoretik Adam Gebrian. Autory projektu jsou Martin Kontra a Richard Preisler. Oranžové překážky z betonu navrhl skateboardista a architekt Martin Hrouda z U/U Studia. My jsme tento veřejný prostor využili po svém – jako prostor, který dal vzniku menšími editorialu.  A také oslovili Martina Hroudu, aby nám řekl víc. 

Silvia Letimannová Vltavská
Silvia Letimannová Vltavská

oblečení Zuzna Kubíčková

Čím je toto místo speciální? 

Jedná se o ukázkový příklad konverze šedivého místa za pomoci volnočasových aktivit. Podchodem se lidé báli projít a nikdo o něm pořádně nevěděl. Tím, že jsme tam přinesli život se místo stává používané a bezpečné. V České republice je těchto míst spousta a doufám, že tento projekt může sloužit jako inspirace pro další podobné akce. Jde to.

Co říkáte vy osobně na proměnu dříve jednoho z nejděsivějšího podchodu Prahy? 

To místo jsem dobře znal předtím a bál jsem se ho používat. Teď si průchod užívám a pokaždé mě překvapí, jak je místo hodně využívané. Po třech měsících to tam vypadá, jako kdyby to bylo pět let staré. Hrany překážek a podlaha jsou oježděné, stěny posprejované. Což je skvělé, je vidět že je místo oblíbené. Nemohu se dočkat na letní večery na Vltavské.

Jak moc těžké je pracovat s takovým veřejným prostorem? 

Projekt byl náročný, hlavně byrokracií. Přesvědčit státní orgány, že místo může sloužit stále jako komunikace pro pěší, ale zároveň se tam může jezdit i na skatu/bmx. Úředníci na to nebyli připraveni, ale nakonec se nám je podařilo získat na svoji stranu.

Skateboardová subkultura je ovšem spjata s určitým stigmatem. Skateboardisté jsou povětšinou vnímání spíše jako ničitele, než aby oživovali veřejný prostor. Jak na tuto problematiku nahlížíte vy? 

Je to zaryté ve společnosti, ale doufám, že tento názor už pomalu generačně odchází. Lidé začínají chápat, že je to vlastně přínosem do veřejného prostoru, viz Vltavská.


Může tento podchod sloužit i jinak, než jako skate park? 

Podchod je navržený převážně pro skate/bmx/in-line a koloběžky, ale je tam využita i stávající betonová konstrukce s převisem pro boulder stěnu, hrazda pro workout a basketballový koš. Na jaře by mělo na místě vzniknout zázemí s občerstvením a tím by celý prostor měl ještě více ožít. Těším se na to.

šaty a sukně s košilí NANICHE, boty Aleš Hnátek


sukně a halenka VS Vendula Sulanova, komplet Tereza Rosalie Kladošová

sukně a šaty NANICHE, boty Aleš Hnátek

Silvia Leitmannová Vltavská

naušnice Tereza Rosalie Kladošová a Beads & Lemons,
oblečení Karolína Čechová (materiál Linda Havrlíková, Sustainable Wool Project / UMPRUM)

Silvia Leitmannová Vltavská