Telegraph

Autor: PETRA BAŠTANOVÁ

Telegraph, neobyčejný prostor ukrytý jen několik kroků od olomouckého hlavního nádraží. V listopadu 2019 se nejen Olomoučanům otevřela multifunkční platforma propojující kulturu, práci a odpočinek. Telegraph, místo pro různorodé využití, dbajíc přitom na kvalitu a otevřenost.

Sbližuje více i méně vzdálené, tak jako to po staletí činil stejnojmenný vynález. Na jednom místě se setkávají představitelé i milovníci umění, podnikatelé, freelanceři a zaměstnanecké kolektivy. Název není nahodilý, kromě již zmíněného propojení se v objektu
v minulosti opravdu vyráběly telegrafy. Zařízení, jež léta umožňovalo lidem vyjádřit se, sdílet, předávat; stejně jako dostávat, čerpat, udržovat. Budova bývalé továrny si zachovala genius loci, jehož esencí je funkčnost: Nejen díky důmyslnému architektonickému řešení přestavby domu z roku 1908, ale především vzhledem k podstatě své činnosti.

O přerod stavby se postaralo olomoucké Ječmen studio, v čele s architektem Lukášem Blažkem a nyní je Telegraph nominován na Českou cenu za architekturu 2022. Původně měl objekt sloužit k vystavování děl ze soukromé sbírky investora Ruberta Runtáka, brzy se ale rozrost.

Primární úlohou Telegraphu byly od počátku zprostředkovávání a podpora umění formou výstav a rezidenčních pobytů. V přízemí se nachází galerie, ve vyšších patrech pak ateliér a byt pro umělce na rezidenci. Záhy se do konceptu včlenila kavárna, neboť činnost vyžaduje energii a uměním se člověk nenají. K nezbytnosti odpočinku se přidružila potřeba kulturního rozptýlení a touha po poznání. Vznikl tak multifunkční sál, který může sloužit jako kino, lze v něm organizovat přednášky, workshopy a konference, pořádat kulturní akce či provozovat volnočasové i pracovní aktivity. Je otevřen inspiraci a aktuální poptávce, stejně jako pronajímatelný loft ve střešní nástavbě budovy. Celá nástavba je jiný svět. Privátnost, exkluzivní zařízení a přilehlou zahradní terasu nabízí k soukromým či firemním akcím, obchodním jednáním, kurzům všeho druhu nebo ubytování. Loft odkazuje na salon měšťanských bytů z konce 19. století. 

Telegraph dosáhne daleko, ale bez uživatelů je jeho signál planý. Je to právě komunita, která dává projektu smysl a zároveň je díky jeho činnosti stmelována. Olomouc tak otevřela své dveře zase o něco více světu. V říjnu se tak můžeme těšit na prodejní pop-up showroom Má vlast EDIT 05, ke kterému tentokrát přibudou i přednášky a workshopy.

Telegraph Olomouc Má vlast EDIT

foto: Vladimír Kiva Novotný a Oldřich Hrb

Telegraph Olomouc Má vlast EDIT