Kam v Olomouci?

Olomouc je šesté největší město České republiky kromě spousty kostelů, sklepení, uliček, Stínadel, parků a nerovných povrchů má dvě památky zapsané v Unescu – sloup Nejsvětější trojice na Horním náměstí a soubor šesti barokních kašen. Štěstí je, že se všchny tyto krásy a podivuhodnosti nachází vedle sebe a tak to má člověk jako na dlani. My jsme pro vás vybraly naše oblíbené lokality, které můžete vidět či jich využít, až za námi přijedete na Má vlast EDIT 05.

Top místa v Olomouci podle týmu MáVlast.

Kino Metropol

Poslední fungující tradiční kino v Olomouci. Samotná stavba je z roku 1933 a velký sál má stále úžasnou atmosféru, pohodlné sedačky a perfektní zvuk. Viděla jsem tam Zachraňte Willyho, Lvího krále, Pelíšky i Pána Prstenů. Stojí za to se alespoň projít kolem. (Magda)

Sokolská 572/25, 779 00 Olomouc

Metropol - Olomouc

Smetanovy sady

Park proslulý mimo jiné zašlou slávou květinových výstav Flora (kdysi nejlepších v evropském měřítku) nabízí mnohem víc. Ať už se jedná o krásné květinové záhony v hlavní aleji, sbírkové skleníky, nově zrekonstruovanou oranžerii nebo Strom tisíciletí, je to “it” místo na procházku a cigaretu s pivem na lavičce alá Magda. (Magda)
SmetanovySady - Olomouc
SmetanovySady - Olomouc

Letňák

Letní kino v Olomouci už několik let není jen kino, ale bezva místo s hospůdkou, grilem a komunitní zahrádkou. Nejraději sem chodím na koncerty, vintage markety nebo na halloumi burger. Vždycky taky odcházím s kytkou ze speciální samoobslužné skříně. V letní sezóně to v Letňáku prostě žije 🙂  (Petra)

Pekární 26, 779 00 Olomouc

Jazz Tibet Club

Jen co skončí letní sezóna, přesunu se z Letňáku na koncerty do Jazzu. Název trochu klame tělem, nehraje se tam jen jazz. Útulný klub, kde má každý koncert výbornou komorní atmosféru. (Petra)

Sokolská 551, 779 00 Olomouc

Kikafe

Místo, kde Vám připraví jednu z nejlepších káv v Olomouci, kterou si můžete vypít při procházce historickým centrem, nebo přímo před kavárnou. Pokud se stanete pravidelnými zákazníky jako já, už při příchodu do pražírny budou baristé beze slova připravovat Váš oblíbený nápoj. 🙂 (Petra)

Sokolská 44, Olomouc, Czech Republic

Rozárium

krásná botanická zahrada, kam můžete vyrazit na piknik, nebo s knihou. Obklopena Hradbami města a korunní pevnůstkou. Najdete zde také unikátní prostor zahradní architektury od renomovaného architekta Zdeňka Sendlera. (Monika)

Rozárium - Olomouc

Kde se ubytovat?

Miss Sophie’s

Hotel s kavárnou najdete mezi Horním náměstím a Náměstím republiky v památkově chráněném domě ze 14.století. V pokojích jsou ponechané historické prvky a interiér je vkusně zařízený.

V kavárně si můžete objednat nejlepší domácí wafle ve městě a sníst je v magické zahrádce.

MissSophies - Olomouc
MissSophies - Olomouc
MissSophies - Olomouc

Alfréd & Hermína

Nový butikový hotel v centru Olomouce v domě, který prošel celkovou rekonstrukcí. Pohodlné pokoje jsou moderní a navíc všechny vybavené kuchyňskou linkou. Vybrat si můžete od jednolůžkového pokoje po čtyřlůžkový apartmán. V hotelu najdete také kavárnu, ve které se ráno podávají snídaně.

Alfréd&Hermína - Olomouc
Alfréd&Hermína - Olomouc
Alfréd&Hermína - Olomouc

Herbárium

Jak už název napovídá, jedinečný koncept hotelu je inspirován divokostí lučního kvítí a moudrostí ukryté v srdci přírody. Spojení blízkosti kulturního města a malebnosti vzrostlé zahrady. Šest privátních lučních pokojů a snídaně v živých kapradinách Vám dopřejí naprostý klid a pohladí všechny Vaše smysly.

Herbarium - Olomouc
Herbarium - Olomouc

Kde se najíst a napít?

The Black Stuff Irish Pub

Pokud si při setkání s přáteli rádi vychutnáte kvalitní alkohol, rozhodně doporučuji navštívit právě “Irskou”. Útulný interiér je inspirován tradičními irskými hospůdkami, proto není divu, že tu najdete mnoho druhů whisky. Ale to není jediné, ať už jste “pivař”, nebo si chcete vychutnat výjimečné drinky a koktejly, jste zde na správném místě. (Monika)

Po celou dobu trvání EDITu 05 vám zde namíchají bylinkový drink GIMLET za zvýhodněnou cenu.

1. Máje 19, 779 00 Olomouc
https://blackstuff.cz/

 

BlackStuff - Olomouc

Codo

Nejlepší vietnamská restaurace široko daleko! Jedna pobočka je v centru města a druhá strategicky umístěná poblíž Hlavního nádraží. Nabízejí velký výběr veganských verzí svých jídel. Všechno vždy čerstvé a perfektně připravené. Pokud se vám nechce do restaurace, můžete si jídlo objednat domů. (Magda)

13, Palackého 642, 779 00 Olomouc
Masarykova tř. 903/11, 779 00 Olomouc

Green Bar

Pokud budete v Olomouci ve všední den, musíte na oběd do tého veganské jídelny. Extrémně chutné jídlo, navíc zdravé, a milé paní pokladní! (Magda)
Ztracená 321, 779 00 Olomouc

Konvikt

Bistro&bar, za hezkého počasí se sedí venku na krásném nádvoří. Kombinace unikátní atmosféry a moderní gastronomie v jádru barokního jezuitského konviktu z 17.století. O rekonstrukci vnitřních prostor se postarala skvělá olomoucká architetka Denisa Strmisková. Máte odtud také výhled na další olomoucký park – Michalský výpad. (Magda)

Univerzitní 3, Olomouc

 

Konvikt - Olomouc
Konvikt - Olomouc

Na Cucky

Do kavárny v divadle Na Cucky chodím nejraději na víkendové snídaně, protože tam v sobotu ráno potkám spoustu kamarádů a známých. Nikdy nezůstanu jen u jednoho dortíku. (Petra)

Dolní nám. 23, 779 00 Olomouc

NaCucky - Olomouc
NaCucky - Olomouc
NaCucky - Olomouc

Wine & café Volařík

Na nejlepší moravská vína si zajdu k Volaříkovi. Mají to nejlepší z moravských bílých i červených vín a paní Eva toho o víně hodně ví. Nalije nám vždy něco nového. (Petra)

Denisova 345/2, 779 00 Olomouc

Traffic Coffee

Nenápadné okénko u tramvajové zastávky Nádraží město, kde se vždycky zastavím na kafe po cestě do centra. Člověk si tam připadá jako doma nebo jako na návštěvě u kamarádky – obsluha je moc milá a vždy s vámi prohodí pár slov, nejen o počasí 🙂 K tomu výborné koláče od Viktorky. (Petra)

21A, Palackého 1124, 779 00 Olomouc

Vertigo

Olomoucký studentský klub v suterénu (nezaručuje, že zde potkáte pouze studenty), kde jsem se naučila pít pivo a strávila jsem několik let mého dospívajícího života. Je to tak trochu kultovní místo. Prosím, běžte zkontrolovat, jestli je na zeleně nalakovaných dveřích dámských záchodků stále napsaná citace jednoho z olomouckých vysokoškolských profesorů “Teorie je jen otázkou duševní hopotu.” (Magda)
Univerzitní 227, 779 00 Olomouc

Vertigo - Olomouc