12 DO TUCTU

Lucie Kutálková

Lucie tvoří pod značkou Leeda, kterou všichni známe z karlovarského červeného koberce, filmových premiér i stránek časopisů. Šaty s rozpoznatelným grafickým potiskem oblékla i herečka Jana Plodková v našem editorialu k pop-upu Má vlast EDIT 02 v jabloňovém sadu. Lucie je také spoluzakladatelkou nízkoprahové dílny pro ženy v tísnivé sociální situaci s názvem Metráž. Nyní uvádí nejnovější kolekci LEEDA FAIRY v kampani fotografky Bet Orten, v hlavní roli s Barborou Bočkovou.

Jako dítě jsem … 

… myslím, že díky důvěře rodičů poměrně samostatné a svobodomyslné. A tvrdohlavé, což jsem do dnes.

 

Poslední český/slovenský film, který jsem viděla …

… dokument Jany Počtové K2 Vlastní cestou.

 

Vždycky jsem chtěla navštívit … 

… mám celkově ráda výlety, a ráda jezdím vlakem. Všude je co objevovat a obdivovat. Konkrétní místo mne v tuto chvíli nenapadá, ale když jsou tam lázně, nebo různé přírodní ideálně teplé prameny, rozhodně je to dobrý cíl.

 

Kdybych znovu začínala vlastní značku, tak …  

… otázkám “co by kdyby” se snažím vyhýbat. Až příliš často mi “co by kdyby” jelo v hlavě. Učím se to omezovat, případně se z minulých událostí poučit. Každý krok i událost má svoji cenu a význam a chyby jsou od toho, aby vás něco naučili a posunuli. Zásadní je věci dělat s pocitem, že to má cenu, s radostí, láskou a nadšením a nebát se, že se vám něco nepovede. Důležitá je i trpělivost.

kolekce LEEDA FAIRY, fotografie: Bet Orten

Je pro Vás lokální výroba produktů důležitá? 

Je pro mne velmi důležitá. Všechny produkty Leeda vyrábíme v ČR, u materiálů vyhledáváme ty s původem EU, nebo certifikáty. Používám i hodně materiálů z produkce v ČR. Odpovědnost jak k lidem tak k přírodě je pro mne zásadní.

 

Jaká je budoucnost designu?

Taková, jakou si jí uděláme. Design všeobecně vnímám jako velmi důležitou součást života. A jsem moc ráda, že udržitelnost a odpovědnost je důležitým tématem.

 

Zabýváte se designem oděvů, proč jste si vybrala právě tuto oblast designu?

Miluji látky, materiály a baví mne když se oblečení stává součástí různých osobností. Jak dokáže vyvolávat emoce, pocity i nálady.

 

Co máte v plánu dál?

Leeda bude mít brzy dvacet let fungování, takže jsou v procesu různé novinky a překvapení.  K stávajícímu kamennému obchodu LEEDA hledáme větší atelier, kde by bylo víc prostoru hlavně pro showroom  společenských a svatebních šatů i rozrůstající se Leeda team. 

 Kolekce LEEDA FAIRY, fotografie: Bet Orten

Má vlast je – 

Tam, kde je mi dobře, kde se cítím bezpečně, mám rodinu a kamarády. Pokud tam delší dobu nejsem, chci se tam vracet.  I když miluji cestování, myslím, že bych nedokázala žít trvale někde jinde než tady.

 

Kdybych byla pohádková bytost, byla bych – 

V tuto chvíli Hilda z knížek Luka Pearsona. Zrovna je čteme s dcerou. 

 

Nejšťastnější vzpomínka –

První co mne napadlo je přiliš osobní na sdílení.

 

Žiji podle pravidla – 

Karma je zdarma.

Kolekce LEEDA FAIRY, fotografie: Bet Orten