STŘÍPKY Z KULTURY

5 nejlepších momentů českého designu roku 2020

Autor: ANETA MACOLOVÁ

Začátek nového roku si zaslouží rekapitulaci toho starého. Snad každý z nás se na přelomu prosince a ledna ohlíží zpátky. I my se tedy ohlížíme za rokem 2020, který byl pro všechny z nás v mnoha ohledech jiný. Navzdory složité situaci související s pandemii koronaviru jsme rádi, že čeští designéři nadále rozvíjí svůj talent a sklízí úspěch. Přinášíme tedy pět nejlepších momentů českého designu uplynulého roku, o nichž si myslíme, že by měly být zmíněny. 

Sídlo firmy Lasvit v Novém Boru - originální, sebevědomé, komplexní

Tento architektonický počin, za kterým stojí Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ovarchitekti, získal letos na podzim hlavní cenu České ceny za architekturu. Česká firma se sklářskou tradicí Lasvit sídlí v Novém Boru – daleko od metropolí, avšak ve sklářském regionu, kde se klade důraz právě na toto řemeslo. Lasvit vyrábí monumentální skleněné instalace, které se prodávají do celého světa. Spolupracují se světovými designéry, ale i s českými talenty. Studio ovarchitekti pro tuto sklářskou firmu rekonstruovalo dva roubené domy z konce 18. století, bývalé sklářské učiliště, a přidalo k nim budovy nové. První novostavba, která přibyla do proluky mezi dvěma roubenkami, má železobetonovou konstrukci a fasádu i střechu ze skla. Druhá novostavba je pro změnu černá. Nové sídlo firmy tak spojuje staré s moderní estetikou. Tento architektonický skvost vyhrál také ocenění Stavba roku libereckého kraje.

Foto: archiv architektonická kacelář o-va

Jan Černý a jeho kolekce SS-21 ROMANTIC ERA 2021+

Svou novou kolekci inspirovanou přírodou představil Jan Černý na jedné  z nejsledovanějších přehlídek zářijového Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Show Jana Černého probíhala pod otevřeným nebem na Veslařském ostrově v pražském Podolí. Jeden z nejtalentovanějších českých návrhářů, absolvent prestižní mezinárodní stáže u Louis Vuitton, na břehu Vltavy ukázal dokonale propracovaný kompletní základ šatníku od trik, košil, kalhot až po obleky, bundy a kabáty. Nechyběly ani doplňky v podobě šperků, šátků a rybářských klobouků a samozřejmě ani nové modely Janových ikonických Prestižek.Výběr lokace i hudby dokonale podtrhly téma kolekce. Velkolepou tečkou za celou show bylo závěrečné defilé doprovázené tóny Smetanovy Vltavy.

Foto: Lena Knappová

Lukáš Novák - V60 in Wonderland

Lukáš Novák patří mezi přední české designéry a skláře, pochází z Nového Boru, již výše zmíněné mekky českého uměleckého skla. Na podzim vypustil do světa svůj nejnovější projekt  V60 in Wonderland, který vznikl ve spolupráci se skláři Jaroslavem Dlabem a Hanou Kratochvílovou. Jedná se o set na přípravu překapávané kávy, ovšem s čistým a neotřelým designem. Lukáš využil v uměleckém sklářství nepříliš používaného materiálu – technického skla. Laboratorní sklo určené především na zkumavky přetavil na kávový set, který vypadá, jako by se samotné sklo znovu roztápělo. Tento designérský skvost určený ke každodennímu použití posune rituál její přípravy na jinou úroveň.

Foto: Honza Zima, Aneta Zimová

Jan Plecháč & Designblok

Podzimní Designblok se netradičně přesunul do prostoru kláštera sv. Gabriela. Cenu Absolutního vítěze dvaadvacátého ročníku Designbloku získal designér Jan Plecháč. Připravil hned dvě expozice – Designérii a tematickou výstavu Vášeň. 

Hlavní dominantní výstavní a odpočinkový prostor – Designerii, tedy centrální náměstí celého festivalu situovaný do atria Gabriel Loci, vytvořil z 222 štaflí a podobného počtu pokojových květin. Do této instalace navíc promítl myšlenky udržitelnosti i “zero waste”, se kterými autor dlouhodobě pracuje – po skončení největší přehlídky designu nezbyl po Designérii žádný odpad. Štafle prodal a výžek z nich putoval na podporu Centra Paraple.

Foto: Jan Plecháč

Euforické šperky inspirované životem

Slovník definuje slovo euforie (Euphoria) jako “Lékařsky uznaný duševně emoční stav, definovaný jako subjektivní pocit velké radosti, štěstí a tělesné či psychické pohody. “ 

Stejný název nese kolekce šperků slovenské designérky Márie Kobelové, která získala  ocenění v kategorii Nejlepší šperk soutěže Ceny Desingbloku 2020. 

Euforie je součástí každého z nás a má mnoho podob. Právě tyto podoby jsou jednotlivými liniemi kolekce: život, láska, party a sex. Kolekce šperků Euphoria představuje čtyři pohledy na štěstí, které designérka zachycuje v křivkách a objemu stříbrných šperků doplněných diamanty, smaragdy a dalšími kameny.

Foto: Vojtěch Veškrna