Den sesterství

Autor: Magda Žůrková, Petra Baštanová, Michaela Kalivodová

22.2. V tento den se narodili zakladatelé skautské organizace manželé Robert Baden Powell a Olave Baden-Powell. Na jejich počest skautky (nyní i skauti) po celém světě slaví Den sesterství, nebo také Den zamyšlení či Vzpomínkový den. Skauting má v Česku velkou tradici a já se rozhodla zavzpomínat na své dny v oddíle, který fungoval na skautských principech, i když spadal pod jiné volnočasové sdružení. Zato moje kamarádka Petra skautka byla, takže jsem poprosila o vhled i ji, a zároveň i Míšu, která obrazila tábory snad všech pražských domů dětí a mládeže. A  jaké šrámy a krásy jsme si odnesly do dospělosti?

oddíl

ve sklepní klubovně je vlhko a zdi jsou plesnivé, neměnili bysme

oddíl

dva týdny bez elektřiny a teplé vody, domů se vracíme s donucením

Kmotřičky - Petra Baštanová

Náš oddíl byl ryze dívčí a přestože jsme měly několik spřátelených chlapeckých oddílů, na většinu výprav a na tábor jsme jezdily samy. Samy holky. Až na pana kuchaře byl tábor plný holek. Vůbec poprvé, v mých nějakých 10 letech jsem si tak uvědomila, že i muži mohou vařit a ženy řezat pilou. Naše skautská vedoucí totiž měla takovou páru, že obrovské kladivo na zatloukání kůlů zvedla nad hlavu jako nic. K tomu nás také vedoucí vedly: že nic není nemožné. Pokud jsme na něco nestačily, poradily jsme si společně. To obzvlášť mně, gramle oddílu, přišlo často vhod. Na toto období vzpomínám s velkou nostalgií. Tehdy jsem se ještě ničeho nebála, možná tak noční hlídky, kterou jsme ale se spoluhlídající vždycky nějak přečkaly a proklábosily. Byla jsem odvážná, a to nejen proto, že jsem byla naivní dítě. Věděla jsem, že mé sestry stojí při mně. Byly jsme z různých rodin, různých prostředí, ale nepamatuji si, že by mezi námi někdy panovala nějaká závist nebo nevraživost. Každá z nás měla své místo.

Se zvláštní láskou pak vzpomínám na roli kmotřiček. Ať už světlušky, tak starší skautky skládají skautský slib, který je speciálním rituálem. Rituálem za odměnu, který si musí každá zasloužit. Za své chování, skutky, pomoc ostatním sestrám apod. Když potom vedoucí přijde a k tomuto tajemnému rituálu dívku vyzve, je to skoro něco jako menstruace. Teprve teď budu opravdová skautka! Je taky příznačné, že ke slibovému ohni vede malou skautku starší sestra, která už slib složený má a kterou si skautka vybere coby svou kmotru. Kmotra skautku připraví na celý příchod ke speciálnímu slibovému ohni, nacvičí s ní odříkání slibu, který si předtím skautka cvičí kde to jen lze (například ve volných chvílích na latríně). Kmotra je vlastně taková supervizorka a já vím, že jsem k oběma svým kmotrám velmi vzhlížela. A co teprve když mě o několik let později oslovila jedna mladá skautka, jestli bych já nebyla její kmotrou. Myslím, že je to takové skautské mateřství, pouto, které sestry ještě dlouho provází.

Oddíl - Magda Žůrková

Kdybych si mohla vybrat, které období života bych chtěla prožít znovu a beze změny, tak kromě generické odpovědi: dětství, by to určitě byly tři roky, které jsem strávila jako členka turistického oddílu. Bylo to dokonalé zakončení takového toho pravého dětství. Potom přišla puberta. Nikdy se mi v noci nezdály tak perfektní sny jako tenkrát. Dobrodružství strávená v lužních lesích nebo stanových táborech se mi promítaly do podvědomí, když jsem spala. Ve dne jsme prožívali stejné – a lepší – příhody, takové, o jakých naši nudní spolužáci četli v knihách jako Hobit nebo Tři kapitáni. 

Sice jsem nedostala přezdívku jako většina ostatních členů, ale byla jsem známá fanatická hráčka Dračího doupěte s hlasem poplachové sirény. Z víkendových výprav jsem se vracela s obličejem černým od kouře a popela, protože oběd bylo možné vařit pouze na ohni. Maminka se mě v neděli po návratu ptávala, jestli jsem se vůbec umyla, nebo alespoň jednou převlékla oblečení. Nechápala jsem, o čem mluví, kdo by myslel na něco takového, když nám průtrž mračen vyplavila stan a my musely s holkama rýt odtokové kanálky, nebo svádět intergalaktické bitvy za pomoci šišek? 

Náš oddíl byl smíšený jak věkově, tak genderově. Měli jsme stejnokroj. Ten se skládal z černých kraťasů, šedé košile (jako rytířské brnění) a zeleného šátku (jako příroda). Jelikož jsme zrovna neměli po kom podědit ty košile, ušila je mně a mojí sestře teta. Bohužel byl na Olomoucku také nedostatek flanelu, takže se místo toho vybral denim. Asi si dokážete představit kolik, váží denimová “košile” (čti bunda), když zmokne v batohu. A jak dlouho se asi suší, když v chatě jsou jen jedna malá kamínka na 20 lidí a 3 místnosti? Ano, déle než jeden víkend. Mimochodem, přesně ten samý víkend jsem v rozbahněném břehu popovodňové Bečvy utopila pohorku.

oddíl

Naučili jsme se vázat 30 “základních” uzlů, indetifikovat stopy všech lesních zvířat, rozpoznat stromy a květiny, kde stojí jaký hrad a zámek, rozluštit morseovku i elfí runy. Taky jsme se naučili, že přátelství je nejdůležitější, protože když vám uplave ešus v potoce na konci února, nepůjde jej s vámi lovit ledaskdo. Krom toho na nás oddíl nepřímo působil výchovně, to jsme potom odhalili až v dospělosti. Asi se mi tam tak moc líbilo i proto, že nás vedoucí učili vážit si věcí, přírody i lidí, pomáhat si a být ohleduplní. Takový ty hodnoty, co se uznávaly i u nás v rodině. Oddíl byla taková velká rodina.

Po pár letech jsem se potom vrátila jako vedoucí. Už to ale nikdy nebylo jako tenkrát. Přece jen je potřeba špetka dětské fantazie – které jsem osobně měla hromadu – která dá do pohybu všechnu tu magii. Zůstala nám ale kamarádství na život a na smrt a ty nejlepší vzpomínky. Takové ty, co vyprávím dětem svých známých. Jako kdybych předčítala z nejnovější foglarovky.

oddíl
oddíl

když je zima, starší kluci nám půjčí svoje bundy

Tábory jsou láska - Michaela Kalivodová

Tábory, to je moje velká srdcovka. S kamarádkou Janou jsme obrážely všechny možné. Vyrůstaly jsme v Čelákovicích, ale neváhaly jsme opustit komfortní zónu a přihlásit se na tábor pořádaný jakýmkoliv domem a dětí mládeže v Praze. O pražských klucích v devadesátých letech kolovaly zvěsti, že chodí líp oblečení než našinci, nosí ofiny podle vzoru fotbalových megahvězd a jsou prostě mnohem hustší než týpci z našeho polovenkova, kde se věkový průměr udržuje dlouhodobě kolem sedmdesátky.

Na jednom táboře vzniklém pod taktovkou jistého pražského domu dětí jsme se s Janou zamilovaly do stejného kluka. Jmenoval se Tonda Kuta a byl ze Zlatníků. Takže vidíte, že atraktivní hoši se vyskytují nejen v Praze. Nevybral si ani jednu z nás, ale jistou Lucku, což jsme sice svorně obrečely, ale zato naše přátelství neutrpělo šmouhu a my mohly ve dvojici obrážet tábory dál. Ovšem dlužno ještě podotknout, že pražský dům dětí nabízel sice během léta výuku angličtiny, což se hodilo těžce budovanému image mladičkých intelektuálek, jenže byl hlad. Peníze na svačiny a vydatné obědy shrábli angličtí lektoři, tak jsme z hladu snědly tuším během pouhých dvou dnů všechny sladkosti, co nám zabalily maminky na celý čtrnáctidenní pobyt. Bolelo nás břicho, ale strašně. A pak už celý zbytek pobytu. Jenže to už z hladu. Suma sumárum – vrátily jsme se sice bohatší o pár anglických frází, ale bez Tondy a hladové až na půdu. Takže jsme se pro příště držely českých táborníků. 

Já se jich držím doteď. V roce 2012 jsme s mým klukem neměli peníze na dovolenou a napadlo nás, že bychom mohli jet na tábor jako vedoucí. Je to nesmírně přízemní – ehm, buďme upřímní, poněkud vyčuraný – důvod, ale vyvinula se z toho dlouhodobá spolupráce. Nejen ta partnerská, protože jsme se nakonec vzali a aktuálně se nacházíme v kontinuálním procesu plodění potomků, ale i táborová, protože s touto partou jezdíme na Vojtův mlýn nepřetržitě dodnes. Vynechala jsem pouze srpen 2018, kdy jsem byla v šestinedělí a nedovedla jsem si předstravit táborničení s nonstop přisátou dcerkou na prsou. Nicméně o rok později už s námi jela a loni také a letos, pokud vše dobře půjde, pojedeme zase.

Naprosto respektuji, když někdo není táborový typ, nevyhledává sem tam hraniční hygenické podmínky, táborovou stravu, občas vážně odlišnou od té maminčiny/babiččiny. Ale myslím, že zůstává o dost ochuzený. Věřím totiž, že v mnoha aspektech dovede takový tábor maminku na čtrnáct dní úspěšně zastoupit a dokonce nabídnout to, co maminka neumí – tedy ne zcela kompletní servis, ale potřebu postarat se o vlastní i kolektivní potřeby a možnost osvojit si samostatnost a péči o sebe.

Myslím, že neznám mnoho hezčích momentů než sjíždět vodu s partou dětí, které s námi jezdí už od roku 2012 a slibují, že příští rok pojedou jako praktikanti, protože se nás nemíní vzdát! Také bych řekla, že vím o málo tak dojemných momentech, jako je ten, kdy držíte kolem ramen svoji táborovou lásku (pro tábornice to může být ten, co váže nejsložitější uzly nebo s nimi neváhá jít bojovku ve dvojici!), opékat volnou rukou buřty  a poslouchat kluky, jak hrajou na kytaru o dávných časech, kdy „na studený zemi ještě uměli jsme milovat a spát“. A mě u týhle písničky vždycky napadne: My máme tu výhodu, že tohle umíme dodnes. 

Pavla Baštanová

Petra Baštanová – spisovatelka, překladatelka, tlumočnice a manažerka
“Taťa” – 2019, vydáno vlastním nákladem
“Bezpečně nešťastní” – 2020, nakladatelství Pointa

Michaela Kalivodová – spisovatelka, bohemistka
“Největší kočka z tohodle kanclu” – 2016, nakladatelství Petr Štengl
“Medový medvídek” – 2019, nakladatelství Krigl
“Dokud jsme mladí” – 2020, nakladatelství Petr Štengl

ilustrace: Pavla Baštanová