ČLÁNKY A REPORTÁŽE

ja.ro

Autor: ŠTĚPÁN SMOLKA

Pro ty, kteří žijí ve svých domech, bytech, přívěsech, společně s pokojovými rostlinami, nastal právě ten daný čas, na který tak netrpělivě čekali. Jak vy, tak rostliny se po dlouhém zimním klidu těší na příval nové síly a péče, kterou s sebou jaro přináší.  

Kdo ještě s rostlinami nezačal, tak na jaře je právě nejvhodnější období, kdy neuděláte chybu a krok vedle s pořízením nové rostliny. Zde je pár tipů, na které byste neměli zanevřít: 

Pokud jste ještě nezkontrolovali, zda rostliny nemají škůdce nebo netrpí jiným problémem, pak je ta správná chvíle tak učinit. 

Nebojte se ostříhat nevzhledné lístky, jak suché, žluté, hnědé či jinak poničené. Škaredý list už nebude nikdy hezkým. Zbytečně rostlině ubírá  živiny a sílu. Pokud rostlinám neotíráte listy hadříkem či houbičkou v průběhu roku, tak doporučuji všechny rostliny nanosit do vany. Tím zjistíte, kolik rostlin v bytě vlastníte, protože je budete mít na jednom místě.  

Osprchujte rostliny od prachu, který se přes období na listech usadil. Vyndejte je z přebalu. Voda musí odtéct odtokovým otvorem. Pokud  nemáte květináč s otvorem, nesprchujte, ale raději otřete listy hadříkem. Doporučuji rovnou přesadit do květináče s otvorem! Rostliny by  měly být sázeny vždy do květináče s otvorem ve spod, aby měla kam odtéct přebytečná voda. Rostliny listy dýchají, a proto vám za tento  krok určitě poděkují. 

Dalším krokem je přesazení! Všech rostlin! 

Ideálně začít koncem března či začátkem dubna, kdy se teploty budou držet v kladných hodnotách. Na tuto činnost se těší každý nadšenec do rostlin! Mimochodem přesazování a ruce v hlíně mají dobrý terapeutický účinek. Snižují míru stresu. A to teď oceníte.  

K samotnému přesazování:  

Já jsem si oblíbil terakotové květináče s odtokovou dírkou a terakotovou podmiskou. Nejen, že terakota v interiéru v kombinaci se zelenými  listy rostlin vypadá skvěle. I pro rostliny jsou přínosné. Navíc už nepotřebují další přebal.  

Před sázením doporučuji květináč namočit – ponořit do nádoby s vodou. Květináč vodu hezky nasaje, a poté lépe přilne k substrátu.  

Štěpán Smolka
Štěpán Smolka
Štěpán Smolka
Štěpán Smolka

Grafika: Jana Veselá

Na spod květináče dávám malou vrstvu keramzitu. Můžete použít i štěrk, kamínky nebo cihelné střepy. Ty zajistí, aby se zemina  nevyplavovala spodním otvorem, a aby nedocházelo k uhnívání kořínků. Jako substrát použijeme substrát pro pokojové rostliny, do kterého  přimícháváme perlit. Ten pomáhá udržet správnou vlhkost a funguje také jako izolant tepla. Perlit pak vmícháme do zeminy. Obvykle si  přichystám dvě nádoby. Jednu na starý substrát a druhou na substrát nový, kde se to dá hezky namíchat. A začneme sázet a přesazovat. Poté stačí rostliny řádně zalít. 

Teď když máme své pokojové rostliny připraveny se všemi jarními povinnostmi. Stačí si užít jejich přítomnosti u Vás doma. Radovat se  z nového listu a nové rostliny, kterou Vám například věnovala sousedka za donášku nákupu. Zapnout si dobrou hudbu a sledovat slunce,  jak maluje skrz rostliny stíny na zdech pokoje.

Štěpán Smolka