12 DO TUCTU

Adéla Mitrengová

Autor: NATALIE KOTRLOVÁ

Adéla Mitrengová je mladá česká fotografka, designérka a zakladatelka značky ADEMI Studio, jejíž kabelky jste určitě viděli na svém Instagramu či v nejednom módním časopise. Její tvorba je čistá, spíše minimalistická a dotažená do detailů. Inspiraci čerpá z biomorfních tvarů, architektury a veškerého vizuálního umění kolem ní. Aktuálně se Adéla připravuje jako finalistka na nedělní přehlídku Van Graaf Junior Talent 2021 v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Week, na které představí novou kolekci pro sezónu FW21.

Jako dítě jsem … 

… byla zvídavá, akční a kreativní

Poslední český/slovenský film, který jsem viděla …

… Šarlatán

 

Vždycky jsem chtěla navštívit … 

… osadu Jizerka v Jizerských horách, číší z toho neuvěřitelný klid a krása severské přírody.

 

Kdybych znovu začínala vlastní značku, tak …  

Není to tak dlouho, co jsem svou značku založila, takže od toho nemám dostatečně velký odstup, ale postupovala bych pravděpodobně stejně.

Je pro tebe lokální výroba produktů důležitá? 

Nejsem fanouškem přesměrovávání produkce do zahraničí, která je pak sice levnější, ale ne vždy úplně férová. Lokálnost má i další výhody: mám výrobky pod dohledem, komunikace je jednodušší a nemusím jezdit daleko na konzultace.

Jaká je podle tebe budoucnost módy a designu?

Myslím, že se oboje hodně přesune do digitálu, virtuálního světa a nová tvorba bude záviset na získaných datech. Také se bude se čím dál více dbát na kvalitu, udržitelnost, řemeslo a lokálnost.

Jaká historická osobnost by měla mít doma tvé kabelky? 

Fotografka Marie Šechtlová.

Co máš v plánu dál?

Chtěla bych se zaměřit více i na oděv, kterým jsem v podstatě začínala, tak aby ADEMI nebylo bráno jen jako značka kabelek. Od dubna nově prodávám své kabelky v koncept storu Kvartýr v Praze. A mým snem by byl prodej kabelek i v zahraničí.

ADEMI
ADEMI
ADEMI

Má vlast je – 

Beskydy.

 

Kdybycha byl pohádková bytost, byla bych – 

Leontýnka z Ať žijí duchové.

 

Nejšťastnější vzpomínka –

Když jsem byla v 6ti letech poprvé u moře na Krétě.

 

Žiji podle pravidla – 

Zůstat pokorná.

ADEMI
ADEMI
ADEMI