12 DO TUCTU

Janja Prokić

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Janja, rodačka ze srbského Bělehradu, žije od svých devíti let v Česku. Šperkům se věnuje od roku 2011 a za 10 let se jí podařilo dobýt čestné místo v umělecké elitě. V její tvorbě je jasně patrná inspirace přírodou a hluboký vztah k ní. Šperky jsou talismany, které mají svou moc. Janjiny prsteny jste mohli vidět i v našem prvním editorialu Dívčí válka.

Jako dítě jsem … 

… byla jako dospělá – vážná, zodpovědná a zamračená.

 

Poslední český/slovenský film, který jsem viděla …

Šarlatán a asi po miliontý Spalovač mrtvol na návštěvě u rodičů po večeři.

Vždycky jsem chtěla navštívit … 

Chtěla jsem si sama dát pěšky pochod z Beskyd do Karpat jako takový usebrání.

 

Kdybych znovu začínala vlastní značku, tak …  

asi bych to klidně i nechala tak, jak to bylo. Sice dost věcí bylo šílených, ale zas bez toho by nebyla zábava 🙂 Navíc mám pocit, že mě to dovedlo na hezké místo, tak nemám důvod měnit. 🙂

Janja Prokić

Janja Prokić vyfotografovaná Michaelou Karásek Čejkovou

Je pro tebe lokální výroba produktů důležitá? 

Velmi! Snažím se pořizovat si hodně místních věcí. Jak oblečení, tak i užité věci. A od covid ještě víc než dřív. Nevidím důvod, proč si kupovat zahraniční značky, když si můžu pořídit něco skvělého místního od někoho, kdo to dělá s láskou a navíc nikdy nikoho jiného v tom nepotkám. Plus mi přijde skvělý, že v ČR už jsou lidi, které kvalitou výrobků dosahují stejné úrovně, jako některé velké uznávané značky.

 

Jaká je budoucnost umění?

Myslím, že zářná 🙂 Fakt! Přijde mi, že obzvlášť v tomto období temna spousta lidí potřebuje nějaké imaginativní místo, kde může rozjímat a snít . Což nám Umění poskytuje. A design považuji trochu za Umění 🙂

 

Zabýváš se šperkem, proč jsi si vybrala právě tuto oblast designu?

Ráda jsem se vždycky zdobila a bavilo mě dělat rukama. Studovala jsem volné Umění a tak mi to vlastně zůstalo. Že dělám takové sochy na tělo.

 

Co máš v plánu dál?

Mám pocit, že v této době nejde plánovat, takže jsem i dosavadní plány pustila a opravdu nechávám věci plynout. Což neznamená, že na sobě a různých věcech nemakám. A plány momentálně nedělám, když moc nevím, co bude zítra nebo pristi pondělí. Jediný stabilní plán s čím nic nehne je rekonstrukce chalupy! To je MUST.

Janja Prokić
Janja Prokić
Janja Prokić

foto: Štěpán Mamula

Má vlast je – 

Chalupa v Lužických horách.

 

Kdybych byla pohádková bytost, byla bych – 

Tlustá housenka, co kouří z Alenky v říši divů!

 

Nejšťastnější vzpomínka –

Každá, na kterou ráda opakovaně vzpomínám a během vzpomínání se samovolně uculím, což je znak toho, že mě stále dělá šťastnou.

 

Žiji podle pravidla – 

Snažím se s pokorně přijímat, co ke mně přichází a s pokorou řešit situace, ve kterých se v životě ocitám.

Ma vlast edit - dívčí válka

foto: Marek Mičánek

Dívčí Ma vlast edit - dívčí válka
Janja Prokić