12 DO TUCTU

Aleš Hnátek

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Aleš Hnátek studuje pražskou UMPRUM. Z jeho tvorby jsou dobře známé hlavně pohodlné, minimalistické nazouváky vyrobené z recyklované kůže. Většina materiálu jeho kolekcí jsou již použité textilie z čalounických dílen. Alešovi oděvy se vyznačují promyšleností a multifunkčností. Na posledním Mercedes-Benz Prague Fashion Week konaném v květnu Aleš vyhrál soutěž VAN GRAAF junior talent 2021. Na zářijovém fashion weeku se tady můžeme těšit na přehlídku s úplnou kolekcí na další sezónu.

Jako dítě jsem … 

… byl klidný.

Poslední český/slovenský film, který jsem viděl …

… Valerie a týden divů, jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Jednou za čas se na něho vždycky rád podívám.

 

Vždycky jsem chtěl navštívit … 

Fascinují mě vily z různých období. Rád bych prozkoumal jejich interiér a případné tajné komnaty :))

 

Kdybych znovu začínal vlastní značku, tak …  

Jelikož jsem úplně na začátku, tak mám ještě všechno před sebou. Ale myslím si (a doufám haha), že mám zápal a touhu. Snažím se být pokorný a pracovat co nejvíc můžu. Naprosto zásadní je pro mě také vynikající řemeslná kvalita mých produktů. Dbám na to, aby moje věci byly opravdu krásně zpracované. Nechci dělat nic napůl. Snažím se neustále posouvat a učit se vším, co ke mě přijde.

Je pro Vás lokální výroba produktů důležitá? 

Ano, velmi. Jelikož si dělám všechno zatím sám, ani mě moc nenapadlo, že by to mohlo být prozatím jinak. Momentálně mi to tak vyhovuje, je pro mě dost důležitý i kontakt s materiálem. Nemám zatím ani velkou produkci, spíše se jedná o menší série, nebo one piece only. To je podmíněno i materiály, které používám. Do budoucna si dokážu představit užívání lokální výroby jak z důvodu ekologických, tak i etických. Záleží mi na tom, za jakých podmínek mé produkty vznikají.

Jaká je budoucnost módy a designu?

Lidé se více začínají zajímat o to, jak produkt vznikl – kdo ho vyrobil a z čeho je vyroben. Kvalita by měla hrát velkou roli, a to ve všem. Udržitelnost a transparentnost by se měla stát normou. Zároveň nás aktuální situace hodně přesunula do digitálu, to bude nejspíš ještě posíleno. A taky doufám, že skončí nesmyslná nadprodukce a potřeba dělat tolik kolekcí do roka, obzvlášť u velkých společností.

Jaká historická osobnost byste chtěl oblékat?

Nedokážu si vybrat.

Co máte v plánu dál?

Růst, posilovat svůj rukopis, učit se a zkoušet nové věci.

foto: Jan Grombiřík a Michal Králíček

Jan Grombiřík

Má vlast je – 

Jako první mě napadl malý vinohrad mé babičky. I když se tam teď podívám zřídka, mám na to místo krásné vzpomínky.

 

Kdybych byl pohádková bytost, byl bych – 

Bambi. 

 

Nejšťastnější vzpomínka –

Tu si střežím jen pro sebe :))

 

Žiji podle pravidla – 

Snažím se být statečný, učit se z chyb, ctít své okolí, tvrdě pracovat, být věrný sám sobě a s pokorou si užívat celou cestu.

foto: Daniel Chomistek a archív MBPFW