ČLÁNKY A REPORTÁŽE

Klid v chaosu

Autor: MAGDA ŽŮRKOVÁ

Anna Tran patří do generace mladých oděvních designérů vycházejících z Ateliéru módní tvorby na pražské UMPRUM. Anna ve své tvorbě rozvíjí motiv ženství, který prostupuje koncepční i formální rovinou oděvů. Konstrukce, barvy, vzory oděvů i doplňků jsou voleny jako metafora probouzející se ženskosti v dívčím těle.

Textilní kabelky Anny Tran jsou v Česku dobře známé. Nejen u tohoto produktu Anna aplikovala svoji oblíbenou metodu žabičkování, se kterou začala pracovat už při studiu na vysoké škole. „Žabičkování byla tak trochu náhoda. Byla jsem ve škole zvyklá zpracovávat zadaná témata nějakou rukodělnou technikou. V minulosti jsem třeba zkoušela plstění merino vlny – myšlenkou bylo eliminovat švy vpichováním materiálu do sebe. Bylo to hledání nové konstrukce. Stejným způsobem jsem pracovala s technikou žabičkování. Nejprve jsem to dělala po staru – ručně. Pak mi došlo, že neusiluji o to, naučit se dokonale žabičkovat, jako to uměli naši předkové, ale najít  v tom nějaký přesah do naší současnosti. Začala jsem tedy zpracovávat kusy látky, do kterých jsem nestříhala a konstrukci jsem řešila samotným žabičkováním. Není to tedy jen vizuálním prvkem, dává to takto i smysl.”

Paulína Maťová

Kabelky vycházejí z obdélníku, stejně tak tílka, sukně a vesty z její nové tvorby. Anna tak navazuje na svou bakalářskou kolekci, kde je každý kus tvořen jedním obdélníkem látky.

„Každý kus látky je spotřebovaný a nevzniká tím textilní odpad, případně úplně minimální. Vím, že technika žabičkování je taky hodně dekorativní, a ačkoliv se na první pohled zdá, že je romantický nádech mým rukopisem, snažím se v práci hledat balanc. Harmonii mezi maximem a minimem. Klid v chaosu. Přírodu ve městě. Venkovskou dívku v betonovém městě. Tato technika mi tuto možnost nabízí. Zatím. Cítím, že mám ještě z čeho čerpat. Je to výzva i inspirace.”

Variabilní kabelku je možné díky šňůrkám různě upravovat. Ucha se dají utáhnout či povolit a kabelku lze nosit i jako crossbody.

Paulína Maťová

Jakási fluidnost a proměntost tvarů se propisuje i do Aninných oděvů. Novinky, které začátkem srpna představí exkluzivně na Má vlast POP-UP E-SHOPU a také prodejním showroomu, tvoří produkty libovolně kombinovatelné mezi sebou a samo o sobě různě nastavitelné.

„Nová řada produktů je do jisté míry inspirována epochou romantismu, se kterou si spojuji postupnou emancipaci dívek, schováváním se v přírodě a odklon od racionality. Možná tím jen reflektuji sama sebe. Témata se mění, ale myšlenka zůstává.”

Anna se chce i nadále věnovat tvorbě nositelných produktů. Vyhýbá se sezónní tvorbě a momentálně neplánuje ani tvorbu velkých, ucelených kolekcí. Femininní oděvy lichotící všem typům postavy i nové tvary kabelek si brzy budete moci zakoupit na našem e-shopu nebo prodejním showroomu Má vlast EDIT 02. Vizuální doprovod ke kolekci nafotila na kinofilm Paulína Maťová, jejíž estetika a cítění se přirozeně prolíná s Anninou tvorbou.

Paulína Maťová

foto: Paulína Maťová 
modelka: Vivy
make-up: Anna Ho

Palína Maťová