ČLÁNKY A REPORTÁŽE

Design port DEPO

Autor: ANETA MACOLOVÁ

Unikátní showroom nabízí kreativní a inspirativní prostor veřejnosti i profesionálům. Hlavním posláním nově otevřeného holešovického showroomu Design Port DEPO je inspirovat a představovat to nejlepší ze soudobé designové tvorby. Jelikož projekt Má vlast edit s touto filozofií souzní, vznikl ve spolupráci s Design portem DEPO  koncept prodejního showroomu s produkty lokálních designérů a tvůrců. Tento unikátní prostor se tedy stane místem našeho dalšího pop-upu Má vlast EDIT 02.

Filip Šlapal

foto: Filip Šlapal

Když se skloubí architektura s okolním prostředím 

Polyfunkční dům, v němž se DEPO nachází, se pojí se jménem architekta Stanislava Fialy. Novostavba pracuje s industriálním odkazem Holešovic, architekt využívá stavebních materiálů, jako například dřeva, betonu a kamenů, v jejich nejpřirozenější podobě. “Komunardů 35 vyrostlo na parcelách, kde dříve stály činžovní domy, které byly při povodních nenávratně poškozeny a zbourány. Při navrhování domu Standa vycházel z industriálního odkazu Holešovic, který na fasádě domu smíchal s blahodárnou zelení. Nárožní dům pak výškově vychází z okolní zástavby a plynule ji tak dotváří,” dodávají zástupci Design Portu Kateřina Výmolová a René Müller

 Stavbě dominují velká okna, skleněná fasáda, ale i zeleň, která se uplatňuje na terasách a balkonech. První dvě podlaží domu, která jsou určena ke komerčnímu využití, propojuje dominantní schodiště prorůstající skrz skleněnou fasádu až do zahrady vnitrobloku, čímž přirozeně vzniká pokračování výstavního prostoru s veřejným charakterem. 

Interiéru nového přístavu designu dala podobu Ivanka Kowalski. Zvláště ikonické je schodiště, které spojuje první a druhé patro. Nadšenci i odborníci tak pod jednou střechou najdou inspiraci pro kompletní vybavení interiéru prémiové kvality. “Vnímáme, že česká klientela se posunula a zajímá se o design a architekturu více než v minulosti, zejména to vnímáme na aktivitě nechat si svůj domov nebo kancelář navrhnout od odborníka. Ještě máme dlouhou cestu před sebou, ale určitě vidíme pozvolné zlepšení, na kterém se budeme aktivně podílet. Je to pro nás zpětná vazba, že jdeme správným směrem,“ dodávají Kateřina Výmolová a René Müller.

Lukáš Legierski

foto: Lukáš Legierski

Podpora lokálnosti

Dle slov zástupců Design Portu si tento multifunkční prostor klade za cíl inspirovat, edukovat a pozdvihnout oblast designu a architektury. Kromě předních světových značek Design Port podporuje i tuzemskou tvorbu. “Ve skupině Premium Design Group se nachází české a slovenské firmy které chceme i nadále podporovat v rozvoji. Myslíme si, že lokálně je kolem nás velké množství talentu. Nejen firem, ale také jednotlivců, ať už v oblasti designu, módy, architektury… U nás v showroomu se nachází mix českého, slovenského a světového designu – Lucie Koldová, Patricia Urquiolla, Vrtiška & Žák, Rony Plesl, Kateřina Handlová a další. Máme zastoupené i světové ikonické značky B&B, Baxter a podobně. Je důležité pozvedávat lokální trh, ale zároveň sledovat co se děje ve světě a inspirovat se.” 

Projekt Má vlast edit si tento vzdušný a světlý prostor vybral pro svůj další prodejní pop-up, který se uskuteční od 12. do 14. srpna. Jeho cílem je propojit umělce a designéry s návštěvníky a představit jim jejich tvorbu. Spojí se tak moderně řešený interiérový design, rodinná a přátelská atmosféra a možnost vidět produkty i jejich tvůrce zblízka. 

“Je to projekt na který se velmi těšíme. Je to příležitost, kdy se spojí ikonický design a neméně osobitý um českých návrhářů. Ať je to jakkoliv, design, architektura, móda a umění měly vždy společné průsečíky,“ uzavírají Kateřina Výmolová a René Müller

Filip Šlapal

foto: Filip Šlapal